“Αίαντας”: Οι περίφημες “Αύρες” της ΕΛ.ΑΣ. – Τι είναι και τι μπορούν να κάνουν

19:01 9/12/2018 - Πηγή: Armynow

Ολοένα και πιο συχνές γίνονται οι εμφανίσεις του «Αίαντα», της «αύρας» (υδροβόλο καταστολής) της Ελληνικής Αστυνομίας στις περιπτώσεις που ξεσπούν επεισόδια στα Εξάρχεια, αλλά και ευρύτερα στο κέντρο της πόλης που η ΕΛ.ΑΣ. όπως στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για τις «Αύρες», τα θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία, τα οποία μετά από μια πολυετή απουσία από τα πεδία των συγκρούσεων, την τελευταία δεκαετία αρχίζουν δειλά – δειλά και πάλι να κάνουν

την εμφάνισή τους.

Τα θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία μετά από μια πολυετή απουσία από τα πεδία των συγκρούσεων, την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει δειλά- δειλά και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους. Για την ακρίβεια από τότε που αποκτήθηκαν έχουν επιστρατευτεί μόλις τρεις φορές, ενώ αρκετές φορές έχουν «φωνάξει» παρών αλλά σε ρόλο «Ελ Σιντ» απλά και μόνο για να φοβίζουν τους επιτιθέμενους.

«Επικεφαλής» της ομάδας των θωρακισμένων οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο «Αίαντας» ο οποίος διαθέτει ένα «αδερφάκι» και πλαισιώνεται από τουλάχιστον τρία ακόμα παρόμοια οχήματα, μικρότερων δυνατοτήτων. Ξεχωρίζουν από το χρώμα (και βέβαια από το μέγεθος). Ο «Αίαντας» και το «αδερφάκι του» είναι μπλε. Τα μικρότερα θωρακισμένα, όπως αυτό που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι λευκά.

Τα οχήματα αυτά, μια από τις βασικές αποστολές των οχημάτων αυτών είναι η διάνοιξη/διάσπαση εμποδίων στο χώρο των επεισοδίων, έγιναν ευρέως γνωστά από τα επεισόδια της επετείου του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2018. Από τότε που αποκτήθηκαν έχουν επιστρατευτεί ελάχιστες φορές, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν «φωνάξει» παρών απλά και μόνο για να φοβίζουν τους επιτιθέμενους.

Το πρώτο όχημα η Ελληνική Αστυνομία το προμηθεύτηκε το 2009 και τα υπόλοιπα τέσσερα το 2012. Την παρθενική του εμφάνιση ο «Αίαντας» την έκανε στα επεισόδια της Κερατέας για τον ΧΥ.ΤΑ. και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για το σβήσιμο των πύρινων οδοφραγμάτων.

Πέρασαν τουλάχιστον 8 χρόνια για να ξαναδεί δράση και αυτή την φορά με ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τα χρόνια της κρίσης, τα υδροβόλα αυτά οχήματα εγκαταστάθηκαν στο προαύλιο της Βουλής και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο, ως γραμμή υπεράσπισης των κτιρίων αυτών από τους διαδηλωτές και από τυχόν επεισόδια.

Όμως ο φόβος ότι το νερό υπό πίεση, αν γίνει λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, δικαιολογούσε τη μη περαιτέρω χρήση τους όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, οι κουκουλοφόροι που προκαλούν διαρκώς επεισόδια πέριξ και εντός του Πολυτεχνείου πλέον στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αντιασφυξιογόνες μάσκες, καθιστώντας σχεδόν ανούσια την χρήση δακρυγόνων από τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Έτσι, επιλέχθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της επετείου του Πολυτεχνείου η επιστράτευση του μεγάλου «Αίαντα» του πρώτου που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ το 2009, για την οδό Πατησίων και ενός μικρότερου, για να χρησιμοποιηθεί στα πλαϊνά της οδού Στουρνάρη, ώστε να καταστείλουν με το νερό τις διαρκείς επιθέσεις με βόμβες μολότοφ των καταληψιών στο ΕΜΠ και να αποτρέψουν την ενίσχυσή τους με περισσότερα άτομα από την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντως που έχουν παρακολουθήσει τις επιδείξεις όπλων από αμερικανικές, ισραηλινές, γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, τις κατατάσσουν στα ηπιότερα όπλα αποτροπής. Κι αυτό γιατί με το κανόνι νερού που διαθέτουν, οι αστυνομικοί μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα αλλά και να τα στρέψουν κατά των διαδηλωτών όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται πυρά από βόμβες μολότοφ.

Το ιστορικό απόκτησης

Σκέψεις για αγορά θωρακισμένων οχημάτων εκτόξευσης νερού από την Ελληνική Αστυνομία υπήρχαν ήδη από το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας. Παλιοί αστυνομικοί, βλέποντας τη διαρκή… αναβάθμιση των επιθέσεων από αναρχικούς, θυμήθηκαν τα συγκεκριμένα οχήματα και εισηγήθηκαν την απόκτησή τους.

Τα σχέδια αυτά, ωστόσο, εγκαταλείφθηκαν σχετικά γρήγορα διότι υπήρχε πάντα ο φόβος του ατυχήματος. Πλείστα όσα είναι τα παραδείγματα από επεισόδια στο εξωτερικό που προκλήθηκαν ακόμα και θάνατοι διαδηλωτών που βρέθηκαν στην πορεία του νερού που εκτοξεύεται με τρομερή πίεση.

Όσο πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, το 2004, ωστόσο, η απόκτησή τους κρίθηκε επιβεβλημένη αλλά τελικά αποφασίστηκε να μετατραπούν και να αποκτήσουν ανάλογη θωράκιση οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διέθετε η ΕΚΑΜ. Το νερό, ωστόσο, είχε μπει στο αυλάκι.

Το 2009, μετά και τα όσα δραματικά είχαν συμβεί τον Δεκέμβρη του 2008 με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, η Ελληνική Αστυνομία αποκτά τον «Αίαντα» και το 2012 το «πακέτο» ολοκληρώνεται με την απόκτηση του «αδερφού» του, ενός οχήματος, δηλαδή με σχεδόν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τον «Αίαντα» και (τουλάχιστον) τριών ακόμα μικρότερης δυναμικότητας θωρακισμένων οχημάτων.

Η παρθενική εμφάνιση του «Αίαντα» έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2010 στα επεισόδια που γίνονταν στη λεωφόρο Λαυρίου με αφορμή τη κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Τότε, ο «Αίαντας» δεν έριξε κατά των διαδηλωτών αλλά χρησιμοποιήθηκε μόνο για την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και τη διάλυση των φλεγόμενων οδοφραγμάτων.

Η δεύτερη εμφάνιση έγινε τον Νοέμβριο του 2012 κατά των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα την περίοδο των αντιμνημονιακών διαδηλώσεων. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που το θωρακισμένο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. έπληξε και διαδηλωτές, ενώ στο πλευρό του τότε είχε εμφανιστεί και μια από τις μικρότερες «αύρες» που είχαν αποκτηθεί εκείνη την εποχή.

Από τότε και μέχρι τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, τα θωρακισμένα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας εμφανίζονταν κάθε φορά που η κατάσταση έδειχνε να… ξεφεύγει αλλά χωρίς ποτέ αν έχουν ενεργό συμμετοχή στην καταστολή των ταραχών. Μοναδική εξαίρεση δυο χρονιές (το 2014 και το 2015) σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια στην επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου όπου και πάλι, όμως, περιορίστηκαν σε ρόλο… πυροσβεστικού οχήματος.Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Αίαντα» είναι από μόνα τους ικανά να δικαιολογήσουν το… όνομά του. Μπορεί εύκολα να διαλύσει την οποιαδήποτε εστία έντασης, να σβήσει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) φωτιές αλλά μπορεί με ένα λάθος στον χειρισμό του να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Ο «Αίαντας» διαθέτει κανόνι εκτόξευσης νερού, σύστημα αυτοπυρόσβεσης, ειδικό εκτοξευτήρα χημικών και δακρυγόνων, υπερσύγχρονη κάμερα η οποία καταγράφει τα πάντα (και βοηθάει τους χειριστές του να φύγουν από το σημείο των επεισοδίων ακόμα κι αν δεν έχουν καλή οπτική από το παρμπρίζ), ειδικές προστατευτικές επιφάνειες και πτύο απομάκρυνσης εμποδίων όπως τα οδοφράγματα. Από το κανόνι νερού μπορεί, επιπλέον, να εκτοξεύσει χρώμα αλλά και νερό το οποίο θα έχει αναμεμιγμένες ουσίες (όπως σπρέι πιπεριού) που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα δακρυγόνα.

Σε κάθε «επέλαση» του ο «Αίαντας» συνοδεύεται πάντα από δυο διμοιρίες των ΜΑΤ (μια δεξιά και μια αριστερά του οχήματος) με στόχο να κερδίζονται «μέτρα» στην μάχη κατά των ταραξιών.

Η ισραηλινή εταιρεία που κατασκεύασε τον «Αίαντα» είναι η Beit Alfa Technologies Ltd (BAT), η οποία του έδωσε την κωδική ονομασία RCU-6000, για τους 6 τόνους νερού που μπορεί να «κουβαλήσει». Η προμήθεια του «Αίαντα», καθώς και των τεσσάρων μικρών «αδελφών» του (μικρότερης χωρητικότητας σε νερό) έγινε το 2004, με το συνολικό πρόγραμμα να ξεπερνά σε κόστος τις 380.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την BAT, τα RCU-6000 έχουν τρία προγράμματα «βολής» :

Σύντομων «παλμών»,Μακρύτερων και ένα πρόγραμμαΔιαρκούς ρίψης.Τα χειριστήρια του RCU-6000 / Φωτογραφία: Beit Alfa Technologies Ltd

Ο «Αίαντας» μπορεί να κάνει ρίψεις νερού που έχει εμπλουτιστεί με δακρυγόνο ή σπρέι πιπεριού, καθώς και να σημαδεύει με χρώμα τους… ταραξίες.

Κατά τη BAT, το σασί του είναι ενισχυμένο ώστε να αντέχει ακόμα και σε μπαράζ επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει δακρυγόνο προς όλες τις κατευθύνσεις, για να απομακρύνει διαδηλωτές που πλησιάζουν… επικίνδυνα.

Τα RCU-6000 μπορούν να κινούνται ακόμη και με «σκασμένα» λάστιχα και φέρουν μια μπουλντόζα στο εμπρόσθιο τμήμα τους για να περνούν από κάθε εμπόδιο και οδόφραγμα. Επιπλέον, έχουν βαλλιστική θωράκιση «ενάντια σε κάθε απειλή» όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την καμπίνα του χειριστή, έχει ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος οξυγόνου, κλειστό κύκλωμα καμερών που δίνει εικόνα 360 μοιρών και… υαλοκαθαριστήρες σε όλα τα παράθυρα (μπροστά, πλάγια, πίσω).

Πηγές:

iefimerida.grin.grnewsbeast.gr

The post “Αίαντας”: Οι περίφημες “Αύρες” της ΕΛ.ΑΣ. – Τι είναι και τι μπορούν να κάνουν appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
τι ειναι, ριο 2016, μπλε, εμφάνιση, δραση, βουλη, διαδηλωσεις, ματ, επιστρατευση, εμπ, αθηνα, εκαμ, χυτα, συνταγμα, συμμετοχή, εταιρεία, alfa, iefimerida, net, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δακρυγονα, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, γσ πατησιων, ολυμπιακοί αγώνες, αστυνομικο τμημα, αποτελεσματα, υαλοκαθαριστηρες, πολυτεχνειο, αστυνομια, εμπ, πιεση, προγραμμα, φωτογραφια, χυτα, alfa, net, αγορα, αγωνες, απλα, αφορμη, βομβες, γινει, γινονται, δυνατοτητα, εγινε, ευκολα, ευρω, εκαμ, ελληνικη αστυνομια, εμφάνιση, εξαρχεια, εποχη, εστια, εταιρεία, ιδια, υπηρχαν, εικονα, ιστορικο, λαθος, λαστιχα, λευκα, μαξιμου, ματ, μπλε, μολοτοφ, μονα, νερο, παντα, ονομα, ουσιες, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεδια, προγραμματα, ριψεις, ρολο, σασι, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σπρει πιπεριου, σπρει, σχεδια, τμημα, τρια, φοβος, φορα, χρωμα, εμφανισεις, επεισοδια, κλειστο, σβησιμο
Τυχαία Θέματα