Οι Τούρκοι αναλύουν πως η αγορά των S-400 θα ωφελήσει τους Έλληνες!

17:01 1/6/2019 - Πηγή: Armynow

«Η αγορά των S-400 θα ωφελήσει τους Έλληνες και τους Ισραηλινούς» τιτλοφορείται άρθρο της Μπαρτσίν Γινάντς, αρθρογράφου στην τουρκική Hurriyet καθώς εκφράζει φόβους για τον στόλο των τουρκικών F-16 λόγω των κυρώσεων

Η αρθρογράφος αναφέρεται αρχικά στη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στις 27 Μαΐου η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας πως, σύμφωνα με τον Τσαν Κασάπογλου, ειδικό σε στρατιωτικά θέματα, κατά την επιχείρηση «Κλάδος

Ελαίας» στη Συρία είχε χρησιμοποιηθεί το 25% των τουρκικών μαχητικών, ο κύριος όγκος των οποίων είναι F-16.

«Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με πάγωμα της παράδοσης των F-35 και ακόμα και αποκλεισμό της Τουρκίας από ολόκληρο το πολυεθνικό πρόγραμμα συμπαραγωγής, εάν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Σύμφωνα με τον Κασάπογλου, του EDAM (Κέντρο Οικονομικών Μελετών και Εξωτερικής Πολιτικής) οι κυρώσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία για μια “σημαντική συναλλαγή” με τη Ρωσία μπορούν να πάνε πέρα από τα F-35. Η απόκτηση των S-400 θέτει σε κίνδυνο το υπάρχον οπλοστάσιο των F-16, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να παγώσουν και τις παραδόσεις ανταλλακτικών».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτό θα συνέφερε το κουρδικό ΡΚΚ, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «είμαι αρκετά βέβαιη πως και οι Έλληνες δεν θα λυπούνταν ιδιαίτερα για τους κινδύνους σχετικά με τα τουρκικά F-16. Θα επωφελούνταν από την κατάσταση για να επιδιώκουν πιο συχνές αερομαχίες στο Αιγαίο; Τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντικατασταθεί μετά τις πρόωρες εκλογές από μια πιο επιθετική κυβέρνηση;».

Στη συνέχεια η αρθρογράφος σχολιάζει τις αναφορές περί ελληνικού ενδιαφέροντος για απόκτηση μέχρι και 30 μαχητικών F-35, προς αντικατάσταση των παλαιότερων F-16 της ΠΑ. «Αν η παράδοση των F-35 παγώσει και η Τουρκία αποκλειστεί εν τέλει από το πρόγραμμα των F-35, πώς θα απαντήσει η τουρκική αεροπορία στην ελληνική υπεροχή στον αέρα; Θα επαρκούσαν τα ρωσικά μαχητικά, για την αγορά των οποίων η Τουρκία θα χρειαζόταν χρόνια, για να αντισταθμίσουν τον ελληνικό αεροπορικό στόλο; Πόσα χρόνια θα χρειάζονταν οι Τούρκοι πιλότοι για να συνηθίσουν τα ρωσικά μαχητικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές προκλήσεις στον αέρα; Θα περιμένουν οι Έλληνες μέχρι ο τουρκικός στρατός να ολοκληρώσει τη μετάβασή του από το αμερικανικό σύστημα στο ρωσικό για να προκαλέσουν τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις;».

Συνεχίζοντας, η Γινάντς εκτιμά ότι και στο Ισραήλ θα υπήρχε ικανοποίηση εάν η Τουρκία βρισκόταν εκτός του προγράμματος του F-35. «Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35. Σκεφτείτε πώς αυτό θα της έδινε αεροπορική υπεροχή. Σε όλο και μεγαλύτερη αντιπαράθεση με την Τουρκία, θα ήθελε το Ισραήλ να δει την Τουρκία να γίνεται όλο και ισχυρότερη στρατιωτικά, και πιο επιθετική στην εξωτερική της πολιτική;».

Η αρθρογράφος σημειώνει πως το F-35 είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί, ωστόσο βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κίνδυνοι για τα F-16, με δυνάμει σοβαρές συνέπειες.

«Ίσως η Άγκυρα πιστεύει πως στο τέλος η Ουάσινγκτον δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις. Ο Κασάπογλου υπενθυμίζει τη συμφωνία για τα αποβατικά Mistral μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Η Ρωσία είχε δώσει προκαταβολή 978 εκατ. δολαρίων για δύο ελικοπτεροφόρα Mistral στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2011. Αλλά η συμφωνία ματαιώθηκε το 2015 λόγω κυρώσεων στη Ρωσία για την Κριμαία.

Ο Κασάπογλου θυμάται παλαιότερες συζητήσεις του με τους Γάλλους, που ισχυρίζονταν ότι θα αντισταθούν στις πιέσεις της Ουάσινγκτον και θα προχωρούσαν με τη συμφωνία. Αλλά στο τέλος η Γαλλία αποφάσισε να πουλήσει τα δύο Mistral στην Αίγυπτο και επέστρεψε στη Ρωσία την προκαταβολή.

Αυτό μας δείχνει, πρώτον, ότι ακόμα και μια χώρα σαν τη Γαλλία δεν μπόρεσε να αντέξει στις αμερικανικές πιέσεις, και δεύτερον ότι, αν η Γαλλία και η Ρωσία μπορούν να ακυρώσουν μια συμφωνία λόγω κυρώσεων, το ίδιο μπορεί να συμβεί και μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Πηγή: huffingtonpost.gr

The post Οι Τούρκοι αναλύουν πως η αγορά των S-400 θα ωφελήσει τους Έλληνες! appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα