Σαν Σήμερα η ίδρυση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών
Μια συνοπτική ιστορική αναφορά όλες τις πληροφορίες για τη βάση, τη δομή και την εξέλιξη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, από την ίδρυσή της έως και σήμερα
Α’ Περίοδος (1884-1889)Το 1884 και με Νόμο της Κυβέρνησης του Χαριλάου Τρικούπη, συστήθηκε για πρώτη φορά το «Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον» (ΠΥΣ) για την επί διετία εκπαίδευση νέων ιδιωτών, προκειμένου να κατατάσσονταν στη συνέχεια στα διάφορα Όπλα του Στρατού με το βαθμό του Λοχία.
Το Σχολείο εκείνο, που ήταν πρόδρομος της σημερινής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών,
Το 1925, με σχετικό Νομοθετικό Διάταγμα (της 18ης Σεπτεμβρίου) της κυβέρνησης του Αντιστράτηγου Θεόδωρου Πάγκαλου, και με το από 30 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, ιδρύθηκαν: ένα «Στρατιωτικόν Οικοτροφείον Υπαξιωματικών» στην Κεφαλλονιά και δύο «Στρατιωτικά Οικοτροφεία Τεχνιτών», ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη (τελικά συγκροτήθηκε και λειτούργησε μόνο αυτό της Θεσσαλονίκης).
Με Προεδρικό Διάταγμα της 17ης Φεβρουαρίου 1926, η έδρα του υπό συγκρότηση «Στρατιωτικού Οικοτροφείου Υπαξιωματικών», μεταφέρθηκε από την Κεφαλλονιά στην Κέρκυρα, όπου και λειτούργησε συνεχώς μέχρι το 1934.
Με Προεδρικό Διάταγμα της 19ης Ιουλίου 1926, το «Στρατιωτικόν Οικοτροφείον Υπαξιωματικών» Κερκύρας μετονομάστηκε σε «Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών». Η φοίτηση θα ήταν πενταετής, με δυνατότητα περιορισμού της στα τρία έτη, ανάλογα με τα προσόντα των εισερχομένων μαθητών, οι οποίοι προέρχονταν κατά το πλείστον από ορφανά παιδιά (είτε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας, είτε από τα ορφανοτροφεία της λοιπής χώρας).
Στις 2 Οκτωβρίου 1926 κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, ο Οργανισμός της Προπαρασκευαστικής Σχολής Υπαξιωματικών, ο οποίος αναθεωρήθηκε με το Νόμο υπ’ αριθμ. 5125 της 10ης Ιουλίου 1931.
Το 1933 και με Νόμο (υπ’ αριθμ. 5820/27 Σεπτεμβρίου 1933), καταργήθηκε η Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών. Από το 1934 και μέχρι το τέλος του 1949 δεν λειτούργησε παρόμοια σχολή.
Γ’ Περίοδος (1949-2002)Μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1946-49 και συγκεκριμένα το μήνα Νοέμβριο του 1949, αποφασίστηκε η εκ νέου λειτουργία με μερικές διαφοροποιήσεις της πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Προπαρασκευαστικής Σχολής Υπαξιωματικών», που προβλεπόταν από το Νόμο 5125/10 Ιουλίου 1931 και που είχε καταργηθεί δύο χρόνια αργότερα, με το αιτιολογικό των «υπεράριθμων υπαξιωματικών στο στρατό». Η Σχολή, με τον ίδιο ιστορικό τίτλο, επανασυγκροτήθηκε στην Πάτρα, όπου και άρχισε να λειτουργεί από τις 16 Δεκεμβρίου 1949. Επτά μήνες αργότερα και με διαταγή του τότε Αρχιστρατήγου Αλεξάνδρου Παπάγου (7 Ιουλίου 1950), η Σχολή μετονομάστηκε σε «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών», τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Ο τίτλος αυτός νομιμοποιήθηκε αργότερα με τον υπ’ αριθμ. 1891 Νόμο του 1951.
Το 1953 η έδρα της ΣΜΥ μεταφέρθηκε στη Σύρο και από εκεί τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1957 στη Σάμο.
Το 1975 μεταστάθμευσε στα Τρίκαλα όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα σε παραδοσιακά κτίρια, που ανακαινίσθηκαν και προσαρμόσθηκαν στις ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας της.
Στο μεγάλο διάστημα της λειτουργίας της η ΣΜΥ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με συνέπεια στην αποστολή της, μεθοδικά και αποδοτικά και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της υπηρεσίας, αποτέλεσε το λίκνο μέσα στο οποίο γεννήθηκε και αντρώθηκε ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του Στρατού μας.
Στο τεύχος Απριλίου – Μαΐου 2004 της Στρατιωτικής Επιθεώρησης, της διμηνιαίας έκδοσης του ΓΕΣ και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή της, δημοσιεύτηκε αφιέρωμα για αυτή, υπό του Αντιστράτηγου ε.α. Φωτόπουλου Χρήστου, επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.
Φοίτηση – Εισαγωγή στην σχολήΟι υποψήφιοι φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν στην ΣΜΥ θα πρέπει να διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφού γράψουν παραπάνω από την προκαθορισμένη βάση περνάνε στην σχολή όπου και αρχίζουν την φοίτηση.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση χωρίζεται σε στρατιωτική και ακαδημαϊκή. Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα πολλαπλών τομέων, όπως ψυχολογία, βασική στρατιωτική εκπαίδευση, πολιτική ιστορία κτλ. Επίσης στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση υπάρχουν και τα τεχνικά μαθήματα, όπου περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως Μηχανολογία, Ηλεκτροτεχνία κτλ. Η Σωματική Αγωγή είναι επίσης στο πρόγραμμα της σχολής, με ασκήσεις όπως κλασικός αθλητισμός.
Σταδιοδρομία
Μετά την φοίτηση τους, οι απόφοιτοι παρακολουθούν εξειδικευμένο σχολείο πάνω στο όπλο-σώμα της επιλογής τους για ένα έτος και αφού αποφοιτήσουν αρχίζουν την σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αφού συμπληρώσουν ένα έτος προϋπηρεσίας, έχουν την δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας και σε ποσοστό 20% επί του αριθμού εισακτέων. Η ύλη των εξετάσεων είναι ίδια με αυτή των Πανελληνίων.
Πολλοί απόφοιτοι της ΣΜΥ επιλέγονται και εκπαιδεύονται και υπηρετούν στις Ειδικές δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες ή βατραχάνθρωποι. Το πτυχίο που απονέμονται με το πέρας της σχολής αναγνωρίζεται από το κράτος ως πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι οι απόφοιτοι μπορούν να παρακολουθήσουν προχωρημένα τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
Πληροφορίες: smy.army.gr wikipedia.org
The post Σαν Σήμερα η ίδρυση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΤΩΡΑ: Με ακούμπησε στη φυλακή ο Ταξιάρχης-Καθήλωσε το πανελλήνιο η Ειρήνη Μελισσαροπούλου
- 12 Απριλίου Γιορτή σήμερα: Ακάθιστος Ύμνος-Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε
- Mε επιφυλάξεις αντιμετωπίζεται από τον βρετανικό Tύπο η πρώτη γέννηση μωρού "από τρεις γονείς" στην Ελλάδα
- Ρέγκλινγκ: Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα
- Αγγελίδης: Ποιος γνωστός επιχειρηματίας είναι φύλακας άγγελος του, τι κάνει
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Φίλαθλοι με διακριτικά του Ολυμπιακού μαχαίρωσαν νεαρό στο Νέο Ηράκλειο
- Δείτε πως είναι σήμερα ο «Τίμος Δράκος» από τη Λάμψη!
- Aνοίγει ξενοδοχείο στο οποιο θα πληρώνεις μόνο με τις σωστές απαντήσεις σου!
- Στη δημοσιότητα τα 272 ονόματα της πλατιάς εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
- Kanye West: Για το σοβαρό πρόβλημα υγείας του μίλησε η Kim Kardashian
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Σαν Σήμερα η ίδρυση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών
- Η βύθιση του πλωτού νοσοκομείου «Αττική» – Σαν Σήμερα 12 Απρ 1941
- Η συγκινητική ομιλία του Ανχη Πεττεμερίδη Σταύρου για την ΕΟΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Τι είδε ο Αρχηγός ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας – ΦΩΤΟ
- Νέα καρφιά Ρήγα σε Καμμένο: Κάποιοι παίζουν παιχνίδια και χρησιμοποιούν τις ΕΔ
- Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων ΠΝ σε Σαρωνικό και Μυρτώο Πέλαγος
- ΣΣΕ: Το ΒΙΝΤΕΟ που έφτιαξε το Westpoint για την ελληνική ομάδα
- Σε ΓΓΠΣ και φορείς της ΤΑ το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» της ΠΑ
- Ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναυάρχου Τουλίτση – ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Ο εφιάλτης στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ, η αθώωση και η νέα ζωή
- Το φοβερό μυστήριο με την Παναγία Τσαμπίκα!
- Νέα έκτακτη ενίσχυση σε 88 ορεινούς και νησιωτικούς δήμους – Θα μοιραστούν πάνω από 20 εκατ. ευρώ
- Απίστευτη μεταμόρφωση… Δείτε πώς βάφει ένα απλό σέικερ και το κάνει σούπερ (vid)
- Αυτά τα 4 ζώδια ερωτεύονται και… ξε-ερωτεύονται, ώσπου να πεις «κύμινο»!
- Υπ. Οικονομίας: 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 3.889 νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων
- 16 χρήσιμες ιδέες για να γίνει το καθάρισμα του σπιτιού «παιχνιδάκι»! (vid)
- 123 χρόνια πριν: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα (vid)
- Σκύλοι μύρισαν τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια 97%
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πειρατείας που διαμοίραζε παράνομα συνδρομητικά κανάλια