Αλ. Τσίπρας: Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε όρθιοι ΙΙ”, για την στήριξη της οικονομίας τους επόμενους τέσσερις μήνες, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, επιχειρηματία αυτοαπασχολούμενο.

Το

πρόγραμμα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνει, θέσπιση «Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης», μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας”.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας, την οποία παρακολούθησαν εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Τα επιμέρους στοιχεία παρουσίασαν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στη πραγματική οικονομία λόγω της καθυστέρησης και των εμμονών της κυβέρνησης , όπως ανέφερε: “Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν». Ακολούθως εξήγησε: Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην εστίαση μένουν ξεκρέμαστοι. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται από το αφεντικό, ότι θα πληρωθούν μισό μισθό, γιατί 8 ώρες τηλεργασία μάλλον δε συνιστούν πια κανονικό 8ωρο. Εργαζόμενοι που δούλευαν από το σπίτι, χρεώνονται μέρες άδειας γιατί δεν ήταν εκεί ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή. Εργαζόμενοι που η εργασία τους απαιτεί δεκάδες ώρες τη βδομάδα στο τηλέφωνο, βλέπουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, που ενημερώνονται ότι πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους. Ντελιβεράδες, Κούριερ, Ταχυμεταφορείς, που δούλεψαν 12ωρα λόγω φόρτου εργασίας, πληρώνονται για 4ωρα. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας. Με την Επιθεώρηση Εργασίας να έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ” δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι. Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες”.

Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ»

Ακολούθως παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του το οποίο χαρακτήρισε τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Το πρόγραμμα, είπε, είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση όπως και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις και η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες, οι μήνες της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας, που συμπίπτουν όμως και με τη τουριστική περίοδο. Βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Το πρόγραμμα διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

-Αυτές αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

-Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

-Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η πρόταση συμπληρώνεται με την καθιέρωση του Εισοδήματος έκτακτης Ανάγκης: “Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί”.

Δεύτερος άξονας η στήριξη των επιχειρήσεων

Ακολούθως αναφέρθηκε στη στον δεύτερο άξονα της πρότασης που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων: «Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος.

Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Και τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορονοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση».

Στήριξη για τον τουρισμό

Πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ.

Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Τέλος το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συμπυκνώνοντας το πολιτικό σκεπτικό του ανέφερε: “Το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής…Στον πυρήνα της λογικής μας είναι η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Για αυτό και στηρίζουμε κάθε πρόταση αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και αναδιανομής των βαρών υπέρ των πιο αδύναμων κρατών και περιφερειών της Ευρώπης. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη Γαλλογερμανική πρόταση, παρά τις αδυναμίες της, προσδοκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος στη λογική της πρότασής μας, δεν είναι η στήριξη δίχως καμία προϋπόθεση. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από τη κρίση. Και η ίδια αρχή : Στήριξη αλλά με όρους και προϋποθέσεις, ισχύει και σε ότι αφορά την αναγκαία στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, στις υποδομές και στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα