Στο «φώς» νέα εντυπωσιακά αρχαιογενετικά δεδομένα για το Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού
Όταν ο Χάινριχ Σλήμαν ανακάλυψε τους πλούσιους σε χρυσό λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών με τις περίφημες χρυσές μάσκες τους πριν από 100 χρόνια, δεν μπορούσε παρά να κάνει υποθέσεις για τη βιολογική συγγένεια των ανθρώπων που ήταν θαμμένοι σε αυτούς. Σήμερα, με τη βοήθεια της ανάλυσης του αρχαίου DNA, κατέστη δυνατό να αποκτήσουμε τις πρώτες πληροφορίες για τη βιολογική συγγένεια και το πλαίσιο στο οποίο διαμορφωνόταν η επιλογή συζύγων στη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή Ελλάδα.
Μια
Χάρη σε καινοτόμες μεθοδολογικές εξελίξεις στην ανάλυση του αρχαίου DNA, έγινε εφικτή η παραγωγή εκτεταμένων γενετικών δεδομένων ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η διατήρηση του αρχαίου DNA παραμένει ανεπαρκής λόγω των κλιματικών συνθηκών. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Ειρήνη Σκουρτανιώτη, για τη μελέτη αυτή ανέλυσε πάνω από 100 ανθρώπινα γονιδιώματα από την περιοχή του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού. Η διεθνής ερευνητική ομάδα ήταν πολυπληθής και διεπιστημονική. «Χωρίς τη σπουδαία συνεισφορά των συνεργατών μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αυτό δεν θα ήταν εφικτό», λέει ο αρχαιολόγος Philipp Stockhammer, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Το πρώτο βιολογικό γενεαλογικό δέντρο μιας μυκηναϊκής οικογένειας
Πρόκειται για το πρώτο γενεαλογικό δέντρο, που έχει ανακατασκευαστεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την αρχαία περιοχή της Μεσογείου και αφορά στους κατοίκους ενός μικρού μυκηναϊκού οικισμού στην Πελοπόννησο του 16ου αι. π.Χ., συγκεκριμένα στην αρχαιολογική θέση της Μυγδαλιάς Αχαΐας. Αναλυτικά, η έρευνα κατέδειξε πως ορισμένοι από τους γιους της οικογένειας εξακολουθούσαν να ζουν στον πατρικό οικισμό και αφότου απέκτησαν δική τους οικογένεια, αφού παιδιά τους ήταν θαμμένα από κοινού σε έναν τάφο κάτω από την αυλή του σπιτιού. Μάλιστα, φαίνεται πως μία από τις συντρόφους τους έφερε και την αδελφή της στην οικογένεια, το παιδί της οποίας τάφηκε επίσης στον ίδιο τάφο.
Συνηθιζόταν να παντρεύεται κανείς τον πρώτο του εξάδελφο
Ένα άλλο εύρημα ήταν εντελώς απροσδόκητο: στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Πάρος και η Αίγινα, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα, ήταν πολύ συνηθισμένο να παντρεύεται κανείς τον πρώτο του ξάδελφο πριν από 4.000 χρόνια. «Περισσότερα από χίλια αρχαία γονιδιώματα από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν πλέον δημοσιευθεί, αλλά φαίνεται ότι ένα τόσο αυστηρό σύστημα ομοαίματου γάμου δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον αρχαίο κόσμο», λέει η Ειρήνη Σκουρτανιώτη. «Αυτό αποτέλεσε πλήρη έκπληξη για όλους μας και εγείρει πολλά ερωτήματα».
Για το πώς εξηγείται το συγκεκριμένο πλαίσιο καθορισμού της επιλογής συζύγου, η ερευνητική ομάδα μπορεί μόνο να κάνει υποθέσεις. «Ίσως αυτός ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των κληρονομημένων αγροτικών εκτάσεων; Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφάλιζε μια ορισμένη συνέχεια της οικογένειας σε κάποιες περιοχές, η οποία θα αποτελούσε σημαντική προϋπόθεση για την καλλιέργεια ελαιών και αμπέλου, για παράδειγμα», εικάζει ο Stockhammer. «Το βέβαιο είναι ότι η ανάλυση των αρχαίων γονιδιωμάτων θα συνεχίσει να μας παρέχει εκπληκτικές, νέες γνώσεις για τις αρχαίες οικογενειακές δομές», προσθέτει η Σκουρτανιώτη.
Μετακινήσεις πληθυσμών στην Υστερομινωική Κρήτη
Η ομάδα προχώρησε και σε νέα συμπεράσματα σχετικά με την πληθυσμιακή δομή και τις μετακινήσεις των αρχαίων ανθρώπων. Ενώ οι πληθυσμοί της Μυκηναϊκής περιόδου από την Τίρυνθα στην Πελοπόννησο έως την Αττική ήταν γενετικά πολύ ομοιογενείς, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην αρχαία Κυδωνία (σημερινά Χανιά) φαίνεται ότι ντόπιοι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό είχαν αναμειχθεί με ομάδες, που έφτασαν στο νησί από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Κεντρικής Μεσογείου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η δημογραφική αλλαγή είχε συντελεστεί σε μια πολύ δυναμική περίοδο για την πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού, την λεγόμενη Κρητομυκηναϊκή περίοδο (14ος – 13ος αι. π.Χ.)», λέει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, διευθύντρια των συστηματικών ανασκαφών της Μινωικής Κυδωνίας, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο «φώς» νέα εντυπωσιακά αρχαιογενετικά δεδομένα για το Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τατιάνα - Νικόλαος: To πολυτελές σπίτι τους στα βόρεια προάστια
- Πόσο κόστισε το γεύμα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη «Μεγάλη Βρετανία» με κακαβιά, γαρίδες και σπανακόπιτα
- Είναι γεγονός: Έρχεται το πρώτο σφυρί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (pic)
- Υψηλή Πίεση: Πέντε φυσικοί τρόποι που τη μειώνουν
- Στέρεψε υπομονή των φίλων του Παναθηναϊκού
- Έλενα Πολυχρονοπούλου: Αθώα για την υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης – Ζητάει αποζημίωση 100.000 ευρώ από παρουσιαστές και εκπομπές
- Αυτά είναι τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτει o Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ
- Αιματηρή συμπλοκή στην Ομόνοια: Ταυτοποποιήθηκαν 4 δράστες - Συνελήφθη ένας 20χρονος
- Επισκέφθηκαν την Άννα Μαρία τα παιδιά της στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας
- Θάνατος 4χρονης Μελίνας στην Κρήτη: Με παρέμβαση Ντογιάκου θα γίνει ξανά η δίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
![Αιγαίο, Εποχής, Χαλκού,aigaio, epochis, chalkou](https://images32.inewsgr.com/4786/47867587/sto-fos-nea-entyposiaka-archaiogenetika-dedomena-gia-to-aigaio-tis-epochis-tou-chalkou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Στο «φώς» νέα εντυπωσιακά αρχαιογενετικά δεδομένα για το Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού
- Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα
- Λαμία – Ατρόμητος 1-1: Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης
- Κυρ. Μητσοτάκης: Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο
- Φάκελος που περιείχε άγνωστη σκόνη εστάλη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Στην ΑΡΕΝΑ της Ζωής-16.1.23 | Ζωή Τηγανούρια
- Ισόβια στη μητέρα για τη δολοφονία του 7χρονου στην Κυψέλη
- Έρχεται κύμα κακοκαιρίας: Αρκετές βροχές έως την Πέμπτη – Ψύχρα από το Σαββατοκύριακο
- Super League: Αποτελέσματα και βαθμολογία – 18η Αγωνιστική
- Σε τρεις πυλώνες ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Νάπολι έβγαλε φανέλα γιορτάζοντας τον Άγιο Βαλεντίνο
- Λευκορωσία: Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά του καθεστώτος του Μινσκ
- Νεφώσεις με τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές με άνοδο της θερμοκρασίας
- Η δική μας οικογένεια: Sneak preview από το αποψινό (17/01) επεισόδιο
- Αυτούς υποδέχεται ο Γιάννης Μπέζος στο Ό,τι Αγαπώ
- Τα σχέδια του Παύλου για την επόμενη μέρα – Τα σενάρια εμπλοκής του στην πολιτική και η εγκατάστασή του στην Ελλάδα
- Χάνια: Πρώτα έδειραν και μετά έπνιξαν με τα χέρια τον 53χρονο – Ολοκληρώθηκε η νεκροψία
- Απουσιάζει 13χρονη από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)
- Σαρωτικός ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην επιστροφή του στη Μελβούρνη