Συναγερμός από τη διασπορά του κορωνοϊού στη Β. Ελλάδα: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Λάρισα, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς και ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι η πληρότητα των ΜΕΘ σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται κοντά στο 100%. Έρημη πόλη έμοιαζε η Θεσσαλονίκη την

πρώτη νύχτα του νέου περιορισμένου lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή λόγω κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.636 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 32 θάνατοι και 329 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 448 από τα νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 394 και στη Λάρισα, όπου η επιδημία αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, 192 νέα κρούσματα.

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εγείρει το υψηλό ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τις ολοένα και λιγότερες διαθέσιμες κλίνες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα του εμβολιασμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χωράς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, 11 περιοχές όμως στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο κόκκινο με περιοριστικά μετρά κυρίως λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, αναφέρει ότι: «Είμαστε 10 μονάδες σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το μέσο όρο που οδηγεί σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα». Στη Δράμα οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν το 42, 87%, στο Κιλκίς το 43, 78%, στη Λάρισα το 46, 48 και στη Θεσσαλονίκη το 53, 14%.

Ο Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στην 3η και 4η υγειονομική Περιφέρεια το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».

Προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.

«Οτιδήποτε μετρό εφαρμόζεται για να μειώσει την πιθανότητα έξαρσης που θα οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος.

Aπό την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις οφείλουμε να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να τοποθετούμαστε ανάλογα με αυτά».

Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μία “βαριά γρίπη”, που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική ζωή, τονίζει ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο ΑΠΕ. Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρει πως έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού και επισημαίνει για ακόμη μία φορά την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν τον έχουν κάνει ήδη, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας, απευθύνει και η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με τους ανεμβολίαστους να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην επιθετική παραλλαγή Δέλτα.

Πηγή: ertnews.gr

Συναγερμός από τη διασπορά του κορωνοϊού στη Β. Ελλάδα: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα