5.000 αστυνομικοί «στο πόδι» για την επέτειο του Γρηγορόπουλου

5.000 αστυνομικοί «στο πόδι» για την επέτειο του Γρηγορόπουλου05.12.2018Ρεπορτάζ

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στους επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει της 10ης επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αύριο τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας θα είναι δρακόντεια, όμοια με αυτά που είχαν ισχύσει κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζονται

εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές Αρχές να βρίσκονται επί ποδός. Στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, η οποία θα μοιάζει με φρούριο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν -όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου- περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ θα είναι επί ποδός στο σύνολό τους. Ακόμη μία φορά θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα επιτηρούν αστυνομικά τμήματα αλλά και κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες, ενώ αυξημένη θα είναι η ετοιμότητα και στις πρεσβείες. Ταυτόχρονα, πολλοί μυστικοί αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διάφορων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα κάνουν το ελικόπτερο της Αστυνομίας και τα drones.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση επεισοδίων θα βρεθούν -όπως έγινε στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου- στην πρώτη γραμμή ο «Αίαντας» και η «Αύρα», τα δύο υδροφόρα οχήματα για την αντιμετώπιση ταραχών, η παρουσία των οποίων κρίθηκε επιτυχημένη στις 17 Νοεμβρίου.

----

Μείωση της ποινής «βλέπει» ο Ρωμανός

Να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της ποινής κάθειρξης των 18 ετών που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Νίκο Ρωμανό ως προς το σκέλος της μη χορήγησης ελαφρυντικού πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου. Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο Εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξαιτίας των πεποιθήσεών του, όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του. Ομως, «ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεπόνης. Ο Νίκος Ρωμανός προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της τελεσίδικης απόφασης που τον καταδίκασε για τα μεμονωμένα αδικήματα της κατοχής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκλησης τριών εκρήξεων και φθοράς ξένης περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα