5,2 δισ. δολ. ξόδεψε η Ελλάδα το 2018 για την άμυνά της!

5,2 δισ. δολ. ξόδεψε η Ελλάδα το 2018 για την άμυνά της!30.04.2019Ειδήσεις

Στην 36η θέση της λίστας η Ελλάδα, που ξόδεψε πέρσι 5,2 δισ. δολάρια. Πού βρίσκεται η Τουρκία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Πρωτιά στις στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν το 2018 οι ΗΠΑ, σύμφωνα

με τα άρτι δημοσιευθέντα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI).

Την ίδια πορεία ακολούθησε η στρατιωτική δαπάνη και σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζοντας τα 1,822 τρισ. δολάρια - 2,6% υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ηταν η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών, που πλέον διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1988.

Νέα προγράμματα

Η αύξηση των δαπανών των ΗΠΑ, στα 649 δισ. δολάρια, οφείλεται στην εφαρμογή από το 2017 νέων προγραμμάτων προμηθειών όπλων από την κυβέρνηση Τραμπ, όπως σχολίασε στο SIPRI η δρ Οντ Φλεράν, υπεύθυνη του προγράμματος για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κίνα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες χώρες της λίστας (ΗΠΑ και Κίνα) δαπάνησαν το 2018 για στρατιωτικούς σκοπούς το μισό της παγκόσμιας δαπάνης, δηλαδή 0,9 τρισεκατομμύρια! «Οι εντάσεις μεταξύ των χωρών της Ασίας, καθώς και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι σημαντικοί παράγοντες για τη συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών» εξηγεί ο ερευνητής Σάιμον Βάισμαν.

Για πρώτη χρονιά βρέθηκε εκτός πεντάδας η Ρωσία, καθώς με δαπάνη 61,4 δισ. δολαρίων (ποσό 3,5% μικρότερο σε σχέση με το 2017) τερμάτισε στην έκτη θέση. Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν τα δυτικά κράτη στη Ρωσία από το 2014 εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία περιόρισαν τον προϋπολογισμό που διατίθεται στην άμυνα της χώρας. Στην Ουκρανία, αντιθέτως, οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 21% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,8 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία βρίσκεται στη 15η θέση του πίνακα, έχοντας ξοδέψει 19 δισ. δολάρια για τις αμυντικές δαπάνες της, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ της και στο 1% του συνόλου της παγκόσμιας δαπάνης. Με παρόμοιο ποσοστό δαπάνης επί του ΑΕΠ (2,4%) η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση της σχετικής λίστας, έχοντας δαπανήσει 5,2 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα