Folli Follie: Η τρύπα 1 δισ. € στην Ασία έφερε παραιτήσεις

Folli Follie: Η τρύπα 1 δισ. € στην Ασία έφερε παραιτήσεις27.09.2018Άρθρα

Η Alvarez & Marsal αποκάλυψε όλες τις «αλχημείες» του Κουτσολιούτσου

Σε σκάνδαλο μεγατόνων, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες δικαστικές και εποπτικές Αρχές παρακολουθούν απαθείς, εξελίσσεται η υπόθεση της Folli Follie. Χθες επιβεβαιώθηκαν όσοι πίστεψαν από την πρώτη στιγμή την έκθεση του αμερικανικού

επενδυτικού οίκου QCM, καθώς το πόρισμα της Alvarez & Marsal, που είχε αναλάβει να ξεσκονίσει τα βιβλία της Folli Follie στην Ασία, έδειξε απίστευτα πράγματα! Κατ’ αρχάς, το πόρισμα που παραδόθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε τρύπα που φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα του 2017 από την Ασία.

Μεγάλες αποκλίσεις εντοπίζονται και σε πλήθος άλλων μεγεθών, που πιθανώς θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αν ο έλεγχος επεκτεινόταν και σε προηγούμενες χρονιές.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Folli Follie είχαν δρομολογηθεί από το βράδυ της Τρίτης, όταν παραδόθηκε στην εταιρία το ίδιο πόρισμα, καθώς αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο ο ιδρυτής του ομίλου (και ευρισκόμενος αρκετούς μήνες εκτός Ελλάδας παρά την πολύμηνη κρίση…) Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Αικατερίνη Κουτσολιούτσου. Το απίστευτο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι ότι παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, παρά τις σχετικές εισηγήσεις.

Μάλιστα ακούγεται ότι εξαιτίας της εμμονής για παραμονή μέλους της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Δ.Σ. παραιτήθηκε ο σύμβουλος που είχε αναλάβει την αναδιάρθρωση του ομίλου, η Rothschild, ο νομικός σύμβουλος Allen & Overy καθώς και το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα, που είχαν αναλάβει τη νομική υποστήριξη του διεθνούς οίκου.

Το πόρισμα

Η παράδοση του πορίσματος δείχνει εξίσου μεγάλη τρύπα στα αποθέματα του ομίλου στην Ασία, τα οποία, ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 εμφανίζονταν στα 582.000.000 ευρώ, ήταν μόλις 33.800.000 ευρώ! Το ίδιο φουσκωμένες ήταν και οι εμπορικές απαιτήσεις που παρουσιάζονταν στον ισολογισμό στα 719.000.000 ευρώ, ενώ κατά την Alvarez & Marsal ήταν μόλις 99.000.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του ομίλου στην Ασία εμφανίζονταν στα 297.000.000 ευρώ, ενώ ήταν μόλις 6.400.000 ευρώ, συνεπώς το ταμειακό έλλειμμα ξεπερνούσε τα 290.000.000 ευρώ! Ο όμιλος δήλωσε πέρυσι καθαρά κέρδη 316.440.000 ευρώ, ενώ κατά τον διεθνή οίκο είχε ζημιές 44.700.000 ευρώ.

Χθες η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνεται και δήλωση του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου». Δεν δηλώνει, όμως, ότι επιστρέφει και στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι άσπονδοι φίλοι του.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Σαν να μην έγινε τίποτα

Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία όπου ένας όμιλος στον οποίο έχει αποκαλυφθεί μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα και περίπου 300.000.000 ευρώ στο ταμείο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά!

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, οι μεγαλομέτοχοι και η διοίκηση της Folli Follie κάνουν δηλώσεις στις οποίες υποστηρίζουν ότι «τους ξέφυγαν» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή οι δικαστικές και εποπτικές Αρχές παρακολουθούν απαθείς ή τουλάχιστον κινούνται με ταχύτητα που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.

Η προστασία τόσο των εκατοντάδων υπαλλήλων όσο και των δεκάδων συνεργατών του κραταιού ομίλου, που αποδείχθηκε μια φούσκα, επιβάλλει την άμεση παρέμβαση των υπευθύνων. Σε μια οικονομία που κινείται σε τεντωμένο σκοινί, χρειάζονται πρωτοβουλίες εξυγίανσης και όχι συγκάλυψης του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στην ιστορία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα