G7: «Παιχνίδι» εξουσίας από τη Frau Μέρκελ!

G7: «Παιχνίδι» εξουσίας από τη Frau Μέρκελ!11.06.2018Ειδήσεις

Το πολύ κακό κλίμα που επικράτησε οδήγησε τη συνάντηση των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη σε απόλυτη αποτυχία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε περισσότερες από 1.000 λέξεις μεταφράζεται αναμφίβολα η φωτογραφία που ανάρτησε η Ανγκελα Μέρκελ στον επίσημο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το στιγμιότυπο από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες του G7 στον Καναδά αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το κλίμα που επικράτησε το διήμερο 8-9 Ιουνίου,

το ρήγμα που εξακολουθεί να χάσκει ολάνοιχτο μεταξύ των έξι και του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά, κυρίως, την ηγετική στάση που κρατά η «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου εντός και εκτός Ευρώπης.

Σαν... δασκάλα που κατσαδιάζει τον άτακτο μαθητή, έχοντας δίπλα της τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και σειρά αξιωματούχων, στέκεται όρθια με εμφανή αυστηρότητα και ένταση απέναντι στον καθιστό, με σταυρωμένα χέρια και έκπληκτο Ντόναλντ Τραμπ.

Και μπορεί η φωτογραφία να τραβήχτηκε εν μέσω των συνομιλιών, το τεράστιο φιάσκο στο οποίο κατέληξε η σύνοδος, όμως, μονάχα να επιβεβαιώσει μπορεί το τεταμένο κλίμα που απεικόνιζε το ντοκουμέντο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε για ακόμα μία φορά να αφήσει το στίγμα του στις εργασίες, καθώς απέσυρε την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μετά κόπων είχαν συντάξει νωρίτερα οι επτά και ο ίδιος είχε υπογράψει. Ο θερμόαιμος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα από τον Καναδά με προορισμό τη Σιγκαπούρη, ενημερώθηκε καθ' οδόν για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετά το πέρας των εργασιών του G7.

Σε αυτήν, ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο επικεφαλής μιας χώρας η οποία πλήττεται, όπως και η Ευρώπη, από τους νέους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, χαρακτήρισε τους δασμούς «προσβλητικούς» απέναντι στην Ιστορία και στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Καναδά.

Τα τίναξε στον αέρα

Οπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβεβαίωσε ότι τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίμετρα. «Οι Καναδοί είμαστε ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμού, στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά. Το κοινό ανακοινωθέν δεν διευθετούσε μεν τη δασμολογική διένεξη, τακτοποιούσε όμως 28 καίρια ζητήματα και χαιρετίστηκε από όλους ως ένα βήμα προς τον διάλογο με τις ΗΠΑ.



Στο άκουσμα της συνέντευξης ο Τραμπ δεν δίστασε να τινάξει στον αέρα τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος, αποσύροντας τις ΗΠΑ από αυτό, αφού πρώτα επιτέθηκε μέσω twitter προσωπικά στον Τριντό.
«Ο Τζάστιν Τριντό ενήργησε ήπια και ήρεμα. Μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφότου έφυγα, λέγοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι κάπως προσβλητικοί και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο» έγραψε στο twitter, επιβεβαιώνοντας τη νέα σύγχυση -όπως έγραφε ο «Guardian»- ανάμεσα στα προσωπικά του αισθήματα για άλλους ηγέτες και στην κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ.

Βλ. Πούτιν: «Αφήστε την επινοητική φλυαρία και συνεργαστείτε»

Με την αναμενόμενη ειρωνεία αντιμετώπισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «τις επινοητικές φλυαρίες» των χωρών του G7, καλώντας τες σε μια «αληθινή συνεργασία».
«Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επινοητικές φλυαρίες και να στραφούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από μια αληθινή συνεργασία» δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Τσινγκτάο αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των επτά ισχυρότερων κρατών, τόνισε πως δεν ήταν η χώρα του που επέλεξε την αποχώρηση και πως ο ίδιος θα ήταν ευτυχής να υποδεχθεί τις χώρες-μέλη του G7 στη Μόσχα. Δεν παρέλειψε εντούτοις να υπογραμμίσει πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή του G7.
Αναφορικά με το δεύτερο φλέγον ζήτημα αυτής της περιόδου, την ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Πούτιν δεν δίστασε να δηλώσει πως ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ «μόλις η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα