«Αφήστε τους δύο Ελληνες πριν από το Πάσχα»

«Αφήστε τους δύο Ελληνες πριν από το Πάσχα»27.03.2018Πρόσωπα

Το αίτημα Γιούνκερ στον «σουλτάνο» κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Βουλγαρία

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι με σκληρή γλώσσα καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βάρνα της Βουλγαρίας η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας. Σύνοδος

στην οποία οι Ευρωπαίοι φρόντισαν μεν να τραβήξουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το «αυτί» της Αγκυρας για μια σειρά από ζητήματα που αποτελούν σαφή πρόκληση προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά, από την άλλη, να στείλουν και το μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν ήταν, άλλωστε, η δήλωση Γιούνκερ που τόνισε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, τονίζοντας ότι ελπίζει το θέμα να λυθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Με το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να χαρακτηρίζεται μάλλον ψυχρό από την αρχή της συνάντησης, καθώς ακόμη και ο συνήθως πιο εκδηλωτικός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες δεν έδειξε καμία διάθεση να αστειευτεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συμμετέχοντες κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων για να θέσει κάθε πλευρά τη δική της ατζέντα.

Στο δείπνο

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια του επίσημου δείπνου με τον Τούρκο πρόεδρο έκαναν εκτενή αναφορά στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στα οποία, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται και το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν βέβαια και τα θέματα που αφορούν τους τομείς διαχείρισης της μετανάστευσης, της ενέργειας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε αργότερα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημασία είχε, πάντως, η συμφωνία να μείνουν «ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα σε Ε.Ε. - Τουρκία, αν και οι σχέσεις των δύο πλευρών περνάνε δύσκολη φάση. Από την πλευρά του, ο «σουλτάνος», που μετέβη στη Βάρνα... μεταμφιεσμένος σε Ευρωπαίο, αλλά και οπλισμένος, όπως συνηθίζει, με το ζήτημα του Προσφυγικού, τόνισε ότι «περιμένουμε τη στήριξη και όχι την κριτική των Ευρωπαίων», ενώ προκλητικά μίλησε για ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο. Φρόντισε ακόμη να στείλει εκ νέου μήνυμα στους Ευρωπαίους για τα... χρωστούμενα κονδύλια για το Προσφυγικό, ενώ ζήτησε ξανά την κατάργηση της βίζας και την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε.

Διαφήμισε παράλληλα τη γεωγραφική θέση της χώρας του, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει η Ευρώπη να παραβλέψει την Τουρκία αν θέλει να γίνει υπερδύναμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα