Αγωγές από όλους τους συνταξιούχους

Αγωγές από όλους τους συνταξιούχους03.09.2019Άρθρα

■ Οδηγός: Πώς να διασφαλίσετε τα αναδρομικά (ασχέτως της απόφασης του ΣτΕ)
■ Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους 2.000.000 δικαιούχους σε ομαδική προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Η Θέση μας: Η Κύπρος πρωτοπορεί

Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών καλεί τους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να τα επιστρέψει ανεξαρτήτως

αν θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το σκεπτικό του ΕΝΔΙΣΥ για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών είναι το εξής: Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2015 με την οποία έχουν ήδη κριθεί ως αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν. 

Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της νόμων 4093/12, 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, όταν:

• Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (άρθρο 88Σ, Μισθοδικείο) το 2018.

• Εχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων), η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

• Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ενστόλους, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις υπ’ αριθμόν 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίες αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και

από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτε άλλο στους συνταξιούχους.

Τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά (αναπροσαρμογή συντάξεων).

Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, η έκδοση της οποίας αναμένεται, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει τη συνταγματικότητα ή όχι, τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, τη νομιμότητα θέσπισης ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κ.λπ.

Οι κληρονόμοι

Για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. (Και εφόσον δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς.)

Σύμφωνα τώρα με την ΕΝΥΠΕΚΚ (Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), μόνο από την κατάργηση των δώρων οι συνταξιούχοι δικαιούνται:

1 Αναδρομικά για τα έτη 2013-2019 ύψους 5.600 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας επί επτά έτη) σε όσους συνταξιούχους είχαν ασκήσει σχετική αγωγή μέχρι τη 10η Ιουνίου 2015 (ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ).

2 Αναδρομικά για τα έτη 2015-2019 ύψους 4.000 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας επί πέντε έτη) σε όσους δεν είχαν ασκήσει σχετική αγωγή μέχρι τις 10 Ιουνίου 2015.

Τι πρέπει να κάνουν για τη διεκδίκηση και πόσα θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Στην υποβολή ομαδικών προσφυγών μέσω των σωματείων τους για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές προσανατολίζονται χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς το κόστος της μεμονωμένης προσφυγής είναι δυσβάσταχτο!

Ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικρατεί είναι ότι δεκάδες χιλιάδες άλλες αγωγές εκκρεμούν στα πρωτοδικεία της χώρας. Νέα απόφαση, μάλιστα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει τρεις συνταξιούχους -πρώην τραπεζοϋπαλλήλους- και έρχεται να προστεθεί στις πολλές ανάλογες αποφάσεις που έλαβαν καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών τα πρωτοβάθμια δικαστήρια της χώρας.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει και η... βιομηχανία αγωγών από δικηγορικά γραφεία ή μεμονωμένους δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις για τα αναδρομικά στις συντάξεις. Εδώ απαιτείται προσοχή! Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιλέξει να κάνει ατομική αγωγή, η αμοιβή του δικηγόρου κυμαίνεται από 300 έως και 900 ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται και τα δικαστικά έξοδα που υπολογίζονται από 70 έως 170 ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση. Αν η αγωγή είναι ομαδική, το κόστος της περιορίζεται και συνήθως κινείται μεταξύ 35 και 50 ευρώ, άσχετα από το ποσό που διεκδικεί ο συνταξιούχος. Στην περίπτωση αυτή η δικηγορική αμοιβή φτάνει το 7% επί του ποσού που θα επιδικαστεί.

Σε ομαδικές αγωγές προχωρούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων, που τονίζουν ότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 35 ευρώ. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων:

«Καθημερινά έρχονται στα γραφεία μας δεκάδες ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν και να υποβάλουν ομαδική αγωγή». Η εγγραφή στο ΕΝΔΙΣΥ γίνεται με κόστος 1 ευρώ τον μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες τηλεφωνικά στο 2112153690 ή να μεταβούν στα γραφεία του ΕΝΔΙΣΥ (Αθανασίου Αξαρλιάν 3).

Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών φορέων, με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά και να υποδείξουν τρόπους με τους οποίους οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών αρκετών χιλιάδων ευρώ, αλλά και της κατάργησης των παράνομων μειώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα