Αγωνία για να μη φύγει στο εξωτερικό ο Οσβαλντ!

Αγωνία για να μη φύγει στο εξωτερικό ο Οσβαλντ!22.11.2018Αστυνομικά

Συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές, που ελέγχουν κάθε έξοδο για τον τραπεζίτη, ο οποίος έσπασε το βραχιολάκι και εξαφανίστηκε

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της δραπέτευσης του τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος κατέστρεψε την Τρίτη το μεσημέρι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που είχε υποχρεωθεί να φορά μετά την αποφυλάκισή του, τον Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες, ο Οσβαλντ

θεωρείται «μάγος» στη ροή αλλά και την εξαφάνιση παράνομων χρημάτων, και φαίνεται πως μεγαλούργησε την περίοδο που το μαύρο χρήμα ήταν άφθονο, οπότε απαιτούνταν πολλές και αξιόπιστες κρυψώνες. Η εξαφάνιση του Οσβαλντ ενδέχεται να «φρενάρει» και άλλες εξελίξεις, για μίζες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άφαντες. Ο Γαλλοελβετός, στέλεχος τραπεζών της Ελβετίας, θεωρούνταν μετρ στο να βρίσκει αυτές τις μυστικές διαδρομές και κομβικό πρόσωπο στη διαδρομή βρόμικου χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ενώ εμπλέκεται και σε τέσσερις υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ανθρωποκυνηγητό

Στις αστυνομικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο τραπεζίτης έσπασε τα ηλεκτρονικά του δεσμά. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε έξοδο στη χώρα προκειμένου να μην καταφέρει ο υπόδικος Οσβαλντ να περάσει τα σύνορα και να διαφύγει στο εξωτερικό.

Την έκπληξή του για την εξέλιξη εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ ο συνήγορος του τραπεζίτη, Χριστόφορος Καπαρουνάκης, «ιδίως εν όψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία αναμένεται να έχει θετική έκβαση γι' αυτόν».Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ έσπασε το βραχιολάκι επιτήρησης και δραπέτευσε την Τρίτη το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την παρουσία του σε δίκη. Εις βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης το 2014 και είχε συλληφθεί έναν χρόνο αργότερα στο Αμπού Ντάμπι.

Μετά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και την απολογία του στον ανακριτή Νίκο Τσιρώνη, τον Απρίλιο του 2015, είχε κριθεί προφυλακιστέος. Ενάμιση χρόνο αργότερα ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ βγήκε από τη φυλακή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέτασσε τον κατ' οίκον περιορισμό του με σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης και τη μεταφορά του από και προς τα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens και στα εξοπλιστικά

Πρόσωπο-κλειδί στη διαδρομή βρόμικου χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens θεωρείται ο Γαλλοελβετός Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, στέλεχος τραπεζών της Ελβετίας, που μεσουράνησε πριν από μία δεκαπενταετία σε μια «άλλη Ελλάδα», αυτή που χρειαζόταν καλές και αξιόπιστες... κρυψώνες χρημάτων και την περασμένη Τρίτη έσπασε το βραχιολάκι και δραπέτευσε. Ταυτόχρονα, εμπλέκεται και σε υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Οσβαλντ δικάζεται τόσο για την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens το 1997 όσο και για τη σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική HDW -Ferrostaal στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελέας έδρας του Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση των υποβρυχίων υπέβαλε την πρόταση επί της ενοχής για τους 32 κατηγορουμένους, ζητώντας την ενοχή του διδύμου των τραπεζικών Οσβαλντ και Φάνη Λυγινού (υφιστάμενός του τραπεζίτης) για άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αντίστοιχα.

Στη δεύτερη υπόθεση, που εκδικάζεται αυτό το διάστημα και αφορά τη σύμβαση 8002, ο Οσβαλντ, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι ο άνθρωπος που διαχειριζόταν λογαριασμό τού πρώην διευθυντή Τηλεπικοινωνιών της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη στην Dresdner Bank ο οποίος εμφανίζεται ως κεντρικής σημασίας «λογαριασμός-κουμπαράς».

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Τα στοιχεία της υπόθεσης αναφέρουν ένα πλέγμα διαδρομών χρηματικών ποσών από και προς την Ελβετία. Η εμπλοκή, όμως, του Οσβαλντ με την ελληνική Δικαιοσύνη έχει και άλλες τρεις ανοιχτές υποθέσεις, που αφορούν την προμήθεια από το υπουργείο Αμυνας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer, και την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK.

Στη δικογραφία για την υπόθεση της Siemens γίνεται αναφορά σε συμψηφιστικές συναλλαγές από μέρους των δύο τραπεζικών. Ο όρος που σε κάποιον μη μυημένο μπορεί να φαίνεται αδιάφορος θεωρείται πιθανότατα η ουσία της υπόθεσης για το ξέπλυμα χρημάτων στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου. Στους Οσβαλντ και Λιγυνό αποδίδεται ότι με όπλο τους λογαριασμούς-κουμπαράδες είχαν βρει τρόπο να διευκολύνουν όσους ήθελαν να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα