Οι πόλεις της αρχαίας Κρήτης

Οι πόλεις της αρχαίας Κρήτης21.11.2018Τέχνες

Μια έκθεση με 500 αντικείμενα από την Απτερα, την Ελεύθερνα και την Κνωσό αρχίζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης αποκαλύπτονται: Η Απτερα, η Κνωσός και η Ελεύθερνα αναδύονται από τη λήθη, μέσα από μια εξαιρετική νέα

έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της σε λίγες μέρες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η παρουσίαση έχει τον πλήρη τίτλο «Κρήτη. Αναδυόμενες Πόλεις: Απτερα - Ελεύθερνα - Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν» και σε αυτήν περιγράφεται η ζωή των τριών πόλεων από τη δημιουργία τους αλλά και το πώς εξελίχθηκαν και κατόπιν εγκαταλείφθηκαν.

Ειδική μνεία θα γίνει στα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές και τις έρευνες των τελευταίων χρόνων, που ρίχνουν φως στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των τριών αυτών περιοχών.

«Η έκθεση αυτή ασχολείται με πόλεις που έπαψαν να ζουν και λησμονήθηκαν, εκτός ίσως από το όνομά τους που έμεινε στη μνήμη, συχνά παραφθαρμένο. Αυτές που πέθαναν και ξεχάστηκαν, αλλά ανασύρθηκαν από τη λήθη μέσα από την αχλύ του μύθου και της ιστορίας, από ανθρώπους που δεν ξεχνούν, από νοσταλγούς που γύρισαν πίσω, που θυμήθηκαν, που αναζήτησαν μέσα από την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το παρελθόν ή για ποικίλους άλλους λόγους: τους χαρτογράφους, τους περιηγητές, τους ιστοριοδίφες, τους φυσιοδίφες. Για ανθρώπους “αναγεννησιακούς”. Για πόλεις που αναδύθηκαν και συνεχίζουν να αναδύονται και ξαναζωντανεύουν μέσα από τα χέρια των αρχαιολόγων, των εργατών, των τεχνητών, των φοιτητών. Μέσα από όλους εκείνους που ηθικά και υλικά βοηθούν σε αυτήν την ανάσυρση: της ίδιας της Πολιτείας, ιδρυμάτων, οργανισμών, ιδιωτών…

Πόλεις που “αναγεννώνται”, πόλεις που ξαναζωντανεύουν και ξανανασαίνουν μέσα από “κατοίκους” που δεν τις κατοικούν, αυτούς που ονομάζονται επισκέπτες…» τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης για την εν λόγω έκθεση στο εισαγωγικό του κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της παρουσίασης.
Σχεδόν 500 αρχαιότητες κάθε είδους από τρεις πρωτεύουσες πόλεις της «Εκατόμπολης» Κρήτης -όπως αποκαλούνταν από τον Ομηρο λόγω των 100 πόλεων που ανθούσαν στο νησί- θα τοποθετηθούν στις προθήκες του μουσείου τους επόμενους μήνες. Πολλά από τα ευρήματα παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό, αφού εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι το 2004 είχε γίνει πάλι στο μουσείο μια μεγάλη παρουσίαση αφιερωμένη στις ανασκαφές της αρχαίας Ελεύθερνας.

Info: Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2019. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι).

Προσωποποιημένες ιστορίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις αρχαιότητες που παρουσιάζονται ξεχωρίζουν μέσα από προσωποποιημένες ιστορίες που τις συνοδεύουν. Συγχρόνως, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά αρχαία αντικείμενα φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο τους για τις ανάγκες μιας περιοδικής έκθεσης.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και του Πανεπιστημίου Κρήτης - Κέντρο Μελέτης Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας και με τη σύμπραξη ιδρυμάτων που δανείζουν αναγεννησιακούς χάρτες και βιβλία, όπως η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών - Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ιδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και το Μουσείο Μπενάκη. Πολύτιμος αρωγός στην έκθεση είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα