Αισιοδοξία και κινητικότητα για την ξενοδοχειακή αγορά

Αισιοδοξία και κινητικότητα για την ξενοδοχειακή αγορά11.06.2018Περιφέρεια

Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό κόμβο των Βαλκανίων έχει προσελκύσει τις τουριστικές επενδύσεις

Επειτα από μία μακρά περίοδο αδράνειας, τα τελευταία χρόνια η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης άρχισε να κινείται, καθώς η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις και για

επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του εκθεσιακού Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει οδηγήσει σημαντικά κεφάλαια τόσο σε ήδη υφιστάμενες όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Μικρά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων έχουν προστεθεί στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της πόλης, όπως, μεταξύ άλλων, το τετράστερο «Bahar Boutique Hotel», το πεντάστερο «Antigon Urban Chic Hotel» και το νέο luxury boutique hotel «The Modernist», ορισμένα από τα οποία στεγάζονται μάλιστα σε αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της πόλης.

Τρεις νέες κατασκευές

Περί τα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετατροπή του κτιρίου του εμβληματικού ιστορικού εστιατορίου Ολυμπος-Νάουσα σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από την Grivalia Hospitality και τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία της οικογένειας Τορνιβούκα. Πρόσφατα δε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ απέκτησε αντί 7.000.000 ευρώ το πεντάστερο «Lazart Hotel», ανανεώνοντας τη μίσθωσή του στη Zeus International. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρίνο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης.

«Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, την τελευταία πενταετία επένδυσε περίπου το 90% αυτών, ενώ στο ίδιο διάστημα κατασκευάστηκαν τρία νέα ξενοδοχεία» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος, εξηγώντας πως ενδιαφέρον για αγορά κτιρίων στη Θεσσαλονίκη προς μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει και από ξένους επενδυτές, ιδίως Βαλκάνιους, αλλά είναι περιορισμένο. Σήμερα τα ξενοδοχεία μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών.

Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία αυτά -31 μονάδες, με 2.004 δωμάτια και 3.777 κλίνες- κατανέμονται στην κατηγορία των τριών αστέρων, ενώ ακολουθούν τα τετράστερα, που ανέρχονται σε 17, με 1.059 δωμάτια και 2.024 κρεβάτια, και προσελκύουν τις υψηλότερες πληρότητες. Στην κατηγορία των πέντε αστέρων μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι συγκριτικά λιγότερα σε αριθμό από τα τετράστερα (11 έναντι 17), αλλά τα δωμάτια και οι κλίνες είναι περισσότερες (1.596 και 2.911, αντίστοιχα).

Keywords
Τυχαία Θέματα