Ακης Σκέρτσος: Ο υπουργός που πάει από τη μια γκάφα στην άλλη

Αυτή τη φορά υποσχέθηκε (από του χρόνου) τα πυροσβεστικά drones που είχε τάξει από το 2021 ο Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα «Αιγίς»

Ο Ακης Σκέρτσος παρέμεινε και μετά τις εκλογές υπουργός Επικρατείας, στο πρώην «άνευ χαρτοφυλακίου» δηλαδή. Κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα έλειπε σε κανέναν. Το βασικό του καθήκον, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του παραχώρησε ο Μητσοτάκης, «είναι η παρακολούθηση

– αξιολόγηση – συντονισμός του κυβερνητικού έργου».

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Από τη χαοτική εικόνα της κυβέρνησης στο πρώτο δίμηνο μετά τις εκλογές και τον ανύπαρκτο συντονισμό ειδικά στις πυρκαγιές η αποδοτικότητα του Σκέρτσου… αναζητείται. Αν και βρίσκεται για πέμπτο χρόνο με κυβερνητική θέση μέσα στο Μαξίμου, εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη δοκιμασία στη λαϊκή ψήφο. Δεν συμμετείχε στις εκλογές ούτε αυτή τη φορά. Παρακολουθούσε αφ’ υψηλού γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είναι εντός παιχνιδιού έτσι κι αλλιώς.

Παρά ταύτα, ο Σκέρτσος είναι λαλίστατος και για τις πυρκαγιές, αφού για όλα έχει άποψη, έστω και χωρίς γνώση, με συνέπεια διαρκείς γκάφες. Μιλώντας χθες σε ραδιόφωνο επικαλέστηκε τα γνωστά περί «πολύ μεγάλης αλλαγής στο κλίμα», αν και η Ελλάδα είναι μακράν η πρωταθλήτρια στα καμένα σε όλη την Ευρώπη, ενώ καμία άλλη χώρα της Μεσογείου δεν είναι πάνω από τον μέσο όρο της, όταν η χώρα μας είναι σχεδόν τέσσερις φορές ψηλότερα.

Για την κυβέρνηση, άλλωστε, η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» ειδικά και μόνο την Ελλάδα φέτος. Καμία άλλη χώρα της Μεσογείου… Ο Σκέρτσος, όμως, ανακοίνωσε με στόμφο ότι «από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί του χρόνου;». Η Ελλάδα κάηκε επί Μητσοτάκη και το 2021, με φωτιές που, όπως τώρα, κατέστρεψαν τον Εβρο, τη Ρόδο και την Πάρνηθα, τότε εξαϋλωσαν τη μισή Εύβοια και το Τατόι. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα επί δυο ολόκληρα χρόνια; Με ποια δικαιολογία, δηλαδή, δεν φρόντισε από τότε να μπουν και τα drones στη μάχη; Ο Σκέρτσος, όμως, απέφυγε ακόμα μια φορά να πει όλη την αλήθεια. Τα drones δεν είναι μια ανάγκη που τώρα ανακάλυψε η κυβέρνηση και εξαγγέλλονται εκτάκτως από το στόμα του υπουργού Επικρατείας.

Στις 29 Οκτωβρίου 2021, αμέσως μετά τις πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς, ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είχε ανακοινώσει «το πρόγραμμα “Αιγίς” που θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να εξοπλιστούμε με εναέρια μέσα αλλά να στήσουμε και νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με σύγχρονα μέσα, με μέσα που έχουν drones, που έχουν early warning systems, θα ενισχυθούμε με ραντάρ κ.ά.». Τι συνέβη μέχρι το 2023; Τα drones όχι μόνο δεν υπάρχουν για να διατεθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών που ανενόχλητες κατακαίνε και φέτος όλη την Ελλάδα, αλλά εξαγγέλλονται τώρα ξανά από τον Σκέρτσο σαν δήθεν νέο κυβερνητικό μέτρο!

Οπως μεθαύριο, Πέμπτη, θα μιλήσει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις πυρκαγιές, έτσι είχε κάνει και στις 25 Αυγούστου 2021. Τότε είχε πει «για το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ύψους 1,76 δισ., είναι το πρόγραμμα “Αιγίς”. Καταθέτω στα πρακτικά τη συνοπτική μόνο παρουσίασή του».

Πρόσθετε, μάλιστα, ότι «το “Αιγίς” αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα, επιτέλους, την Πολιτική Προστασία που απαιτείται να έχει. (…) Ναι, χρειαζόμαστε εναέρια μέσα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εναέρια μέσα, χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, ξέρουμε πια ποια εναέρια μέσα. Χρειαζόμαστε, και θα μεριμνήσουμε ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ να έχουμε και νοικιασμένα, αλλά και να δρομολογήσουμε προγράμματα αγορών εναέριων μέσων».

Ο πρωθυπουργός μεθαύριο θα βρεθεί απέναντι στα δικά του λόγια. Θα κληθεί από τα άλλα κόμματα να λογοδοτήσει για το δικό του επιτελικό κράτος, και γιατί δεν έγιναν όσα έλεγε τότε, ώστε φέτος να μην καταστραφούν ξανά τόσα δάση. Στα πέντε καλοκαίρια Μητσοτάκη έχουν καταστραφεί, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται, περισσότερες δασικές εκτάσεις απ’ οποιαδήποτε άλλη πενταετία στα χρονικά. Κι ενώ έχει δεσμευτεί από το 2021, έρχεται πάλι χθες ο Σκέρτσος να μιλήσει για «drones από του χρόνου», δηλαδή από το 2024.

Μετά την Εύβοια ο πρωθυπουργός είχε πει στη συζήτηση για τις φωτιές στη Βουλή ότι «το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε ουσιαστικά όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες». Οτι «δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα». Και ότι «είναι λάθος να λέμε στους πολίτες ότι ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι διαθέσιμο πάνω από κάθε σπίτι».

Τις ίδιες δικαιολογίες μπορεί να επικαλεστεί και μεθαύριο ο πρωθυπουργός. Δεν έχει κάνει, άλλωστε, κάτι από τότε η κυβέρνησή του για να θωρακιστεί η πυροσβεστική ικανότητα της χώρας. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να ξαναπεί με 29 νεκρούς έως τώρα από τις φετινές φωτιές είναι το νοσηρό τσιτάτο της δευτερολογίας του τον Αύγουστο του 2021: «Τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα».

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Υπουργός Επικρατείας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ κι έκανε μεταπτυχιακό στο «λόμπινγκ» (!) στο Τζ. Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Διετέλεσε διευθυντής γραφείου του ΥΠΟΙΚ Στουρνάρα από το 2012 ως το 2014, διευθυντής γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πικραμμένου και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Στις 9 Ιουλίου 2019 διορίστηκε, ως εξωκοινοβουλευτικός, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και από τον Αύγουστο του 2021 αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας. Προεκλογικά ήταν υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μετά τις εκλογές επέστρεψε ως υπουργός Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα