«Ανάσα» μεν, αλλά με λάθος συνταγή

«Ανάσα» μεν, αλλά με λάθος συνταγή21.03.2020Άρθρα

■ Αλλιώς τα παρουσίασε ο Κυριάκος και άλλα ανακοίνωσαν οι υπουργοί
■ Η δημοκρατία αποκωδικοποιεί την αλήθεια
■ Νεοφιλελεύθερο «άρωμα» στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας
■ Προϋπόθεση για το βοήθημα των 800 € η αναστολή σύμβασης εργασίας
■ Ανοίγει κερκόπορτα απολύσεων και μειώσεων μισθών

Η Θέση μας: Η επικοινωνία δεν είναι πολιτική

Aπό το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν την Πέμπτη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δίνοντας -με το νέο «πακέτο» μέτρων των 10 δισ. ευρώ- την αίσθηση της παροχής μιας «ανάσας επιβίωσης»

για την κοινωνία, το μάζεμα που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, χθες, οδήγησε σε «απότομη προσγείωση» χιλιάδες μισθωτούς και εργοδότες. Η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της παροχής άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μοιάζει με λάθος συνταγή. Δημιουργεί εργαζομένους «δύο ταχυτήτων» στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπονομεύει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα και τις συμβάσεις (σε βαθμό τέτοιο, που οι συνέπειες «πληγές» θα είναι μόνιμες μετά το πέρας της κρίσης που προκαλεί ο κορoνοϊός).

Επί της ουσίας, με τον τρόπο που θα διατεθεί το 800άρι δεν θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, αφού ακόμη και όσοι μισθωτοί μιας επιχείρησης μπουν στο καθεστώς της αναστολής των σχέσεων εργασίας τους για έναν μήνα (χρονικό διάστημα το οποίο δύναται να παραταθεί ανάλογα με τις εξελίξεις) ο εργοδότης τους θα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει για μικρό χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του μέτρου αυτού, να τους απασχολεί.

Παράλληλα, όσοι θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν δύνανται να υποστούν καθυστερήσεις στις αμοιβές ή και αλλαγή των σχέσεων εργασίας τους (για παράδειγμα, μετατροπή πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής) χωρίς να υπάρχει καμία επίπτωση, πέραν της κείμενης νομοθεσίας, για αυτούς που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τα βασικά σημεία του μέτρου της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι τα εξής:

• Όσες επιχειρήσεις - εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορoνοϊού θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας (οι δικαιούχες επιχειρήσεις ορίζονται βάσει ΚΑΔ).

• Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα χρονικής παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες και το φαινόμενο της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται με δυσμενείς και για την οικονομία συνέπειες.

• Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της (σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση θα είναι άκυρη).

• Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

• Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31 Μαρτίου 2020 (η πλατφόρμα αυτή ακόμη δεν είναι έτοιμη).

• Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

• Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα στους εργαζομένους του.

• Στην περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στην «Εργάνη», τότε θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

• Μετά την επέκταση του μέτρου την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου 2020 (ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας).

Σημειώνεται ότι οι τελικές λεπτομέρειες του μέτρου της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ θα αποτυπωθούν στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα