Αναβολή στη συζήτηση για το μέρισμα λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας

Αναβολή στη συζήτηση για το μέρισμα λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας16.11.2017Βουλή

Η τραγωδία στη δυτική Αττική και το εθνικό πένθος που κηρύχθηκε οδήγησαν τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στην απόφαση να αναβάλει για τις προσεχείς ημέρες την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Μάλιστα, με εντολή του η σημαία στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυματίζει μεσίστια.

Το νομοσχέδιο πέρασε χθες κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες

κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου ξέσπασε καβγάς, με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία το έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατήγγειλε ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των «Panama Papers», ενώ έκανε δεκτή την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά να συμπεριληφθούν και οι
καταθέσεις στα κριτήρια του μερίσματος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές-μέλη των επιτροπών να προχωρήσει η συζήτηση με τη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017 για να μη χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.

Συμφωνία

«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018» ανέφερε ο υπουργός, στον οποίο απάντησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης: «Θα συνιστούσα στον υπουργό, όταν χρησιμοποιεί τη λέξη υπεραπόδοση, να είναι πιο προσεκτικός. Δεν πρόκειται για υπεραπόδοση, αλλά για υπερφορολόγηση και για υπερεξόντωση» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κόντρα υπήρξε και μεταξύ του Μάκη Μπαλαούρα (ΣΥΡΙΖΑ) και του Γιάννη Βρούτση, με αφορμή τις καταγγελίες του κυβερνητικού βουλευτή κατά βουλευτών της Ν.Δ. ότι δεν έχουν επιστρέψει τη 13η σύνταξη που έλαβαν πέρυσι από σφάλμα υπολογισμού, ενώ υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πέρυσι δεν υπερψήφισε την εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους. Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. απάντησε ότι «πέρυσι δεν ψηφίσαμε τη 13η σύνταξη για να μην την πάρετε εσείς» παραπέμποντας στο γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλοι βουλευτές, έλαβαν το επίδομα από λανθασμένο υπολογισμό. «Εγώ τα επέστρεψα αμέσως και το ίδιο έκαναν οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, έχω πληροφορίες ότι κάποιοι στη Ν.Δ. τα πήραν και δεν τα επέστρεψαν» σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα