Ανοιξε στόματα η κτηνωδία της Λέρου

Ανοιξε στόματα η κτηνωδία της Λέρου01.06.2018Ρεπορτάζ

Οι καταγγελίες για παιδική κακοποίηση αυξήθηκαν, υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Μια χαραμάδα ελπίδας για το κοινωνικό σύνολο και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης ανηλίκων φαίνεται ότι ανοίγει το τραγικό περιστατικό της Λέρου και η αποκάλυψη της κτηνώδους συμπεριφοράς που επέδειξαν οι γονείς απέναντι στα ίδια τους τα παιδιά.

Οπως αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού Δημήτρης Μπουρσινός, το συγκεκριμένο

συμβάν αφύπνισε τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν με περισσότερη ευκολία και, κυρίως, να καταγγέλλουν αντίστοιχα ειδεχθή εγκλήματα. «Από την ημέρα δημοσιοποίησης του περιστατικού έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα στο 1056 που αφορούν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση της προστασίας αυτών των παιδιών, καθώς τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και ο φόβος παραμένουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπουρσινό, το γεγονός ότι από τις εκατοντάδες καταγγελίες για παιδική κακοποίηση που δέχτηκε το Χαμόγελο του Παιδιού το περασμένο έτος, μόλις οι 22 ήταν επώνυμες.

«Ο κόσμος φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα αλλά και για τις νομικές συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει μια επώνυμη καταγγελία. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να μπλέξουν και θέλουν απλά να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Πολλές φορές μάς παίρνουν τηλέφωνο, περιγράφουν γρήγορα ένα περιστατικό και στο τέλος μάς λένε κλείνοντας το τηλέφωνο “κάντε ό,τι νομίζετε, ήθελα απλά να το βγάλω από μέσα μου”. Οταν δε πρόκειται για πιο κλειστές κοινωνίες, το αίσθημα του φόβου είναι ακόμη πιο έντονο. Ανησυχούν για το μετά, για το πώς θα συνυπάρξουν με τους γείτονες και τους συγγενείς την επόμενη ημέρα».

Βέβαια, σε πιο ακραίες περιπτώσεις τον ρόλο του καταγγέλλοντος αναλαμβάνει ο ίδιος ο παιδίατρος. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λέων, ιατροδικαστή, πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και δρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν είναι λίγα τα περιστατικά κακοποίησης που δεν καταγγέλλονται από κάποιον γονέα ή από το ευρύτερο περιβάλλον του ανηλίκου, αλλά τα αντιλαμβάνεται ο γιατρός μόλις το παιδί βρεθεί στο νοσοκομείο.

«Για να σώσει τον γάμο του»

«Εχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις που ο γονέας δεν αποκαλύπτει πουθενά τις αποτρόπαιες πράξεις του ή της συζύγου του εις βάρος του παιδιού, προκειμένου να σώσει τον γάμο του.

Ο γιατρός αντιλαμβάνεται ότι οι αφηγήσεις τους δεν συνάδουν με τα τραύματα που βλέπει και ειδοποιεί τον εισαγγελέα. Αυτά έχουν συμβεί και μάλιστα έχουν κρατηθεί μακριά παιδιά από τους γονείς τους με εισαγγελική εντολή, διότι υπάρχει διαπιστωμένη κακοποίηση».

Η παιδική κακοποίηση, σε όλες της τις μορφές, αφήνει στα θύματά της σημάδια που στιγματίζουν τη φυσική και την ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Λέων, τα συνεχόμενα τραύματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αλλά και οι πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή γύρω από αυτά αποδεικνύουν ότι ενδεχομένως ένας ανήλικος κακοποιείται σεξουαλικά.

«Οταν ένα παιδί κλείνεται στον εαυτό του ή παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στον στενό του κύκλο, θα πρέπει να μας θορυβήσει. Επίσης, οι ζωγραφιές των παιδιών πολλές φορές κρύβουν ιστορίες κακοποίησης. Εχουν υπάρξει, για παράδειγμα, παιδιά που ζωγράφιζαν φαλλικά σύμβολα και όταν ρωτήθηκαν από τους δασκάλους τους τι ακριβώς ζωγραφίζουν, αποκάλυψαν τον γολγοθά που βίωναν» εξηγεί ο κ. Μπουρσινός.

Στη φυλακή οι γονείς-τέρατα

Στη φυλακή οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα οι γονείς-τέρατα που κατηγορούνται ότι βίαζαν και ξυλοκοπούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι τους στο χωριό Πλάκα της Λέρου, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας της Κω.

Υπενθυμίζεται πως το ανδρόγυνο παραδέχτηκε κυνικά στην προανάκριση τα αίσχη που έκανε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «απολάμβανε αυτό που γινόταν». Ανατριχίλα προκάλεσαν και όσα είπαν στην ανακρίτρια με την παρουσία παιδοψυχολόγου τα παιδιά της οικογένειας, ηλικίας 27, 14 και 8 ετών, τα οποία περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο σπίτι, τόσο τους ξυλοδαρμούς μέχρι λιποθυμίας όσο και τη σεξουαλική κακοποίηση που υφίσταντο από τον πατέρα τους παρουσία της μητέρας τους.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», στο οποίο είχε εξεταστεί πριν από έναν χρόνο το 14 ετών σήμερα κοριτσάκι. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του νοσοκομείου, «από την παιδοψυχιατρική αξιολόγηση διαπιστώθηκαν συνθήκες ενδοοικογενειακής δυσλειτουργίας, μη συνδεόμενες με ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης». «Το παιδί επέστρεψε στο οικογενειακό περιβάλλον με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Κω σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της Λέρου» τονίζει στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο.

Keywords
Αναζητήσεις
κτηνωδια λερος
Τυχαία Θέματα