Αντέχει (ακόμα) ο Μαδούρο!

Αντέχει (ακόμα) ο Μαδούρο!20.02.2019Ειδήσεις

Μετά το τελεσίγραφο Τραμπ στις Ε.Δ. της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος απειλεί ενώ η Κούβα τούς δίνει χείρα βοηθείας

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών της Δύσης -με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ- έχει αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και προσπαθεί με κάθε μέσο να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει τη θέση του, ο πρόεδρος της ταλαιπωρημένης

νοτιοαμερικανικής χώρας φαίνεται πως αντέχει ακόμα!

Απαντώντας στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έστειλε ακόμα ένα τελεσίγραφο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν πιστά στον Μαδούρο, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Αμερικανού ομολόγου του. «Ποιος είναι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων (της Βενεζουέλας); Ο Ντόναλντ Τραμπ από το Μαϊάμι;» αναρωτήθηκε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας: «Νομίζουν ότι τους ανήκει η χώρα»!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, φανερά εξοργισμένος, τόνισε ότι οι «αλαζονικές διαταγές» του Τραμπ αποτελούν «προσβολή για την αξιοπρέπεια του στρατού της Βενεζουέλας, που είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία»!

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ είχε προειδοποιήσει εκ νέου τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που στηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο ότι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους και το μέλλον τους», τονίζοντας πως δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αλλάξουν «στρατόπεδο» και να δεχτούν τη «γενναιόδωρη προσφορά» του Γκουαϊδό.
Απαντώντας στον Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο διεμήνυσε πως ο Γκουαϊδό θα πρέπει να περάσει πάνω από τα «νεκρά κορμιά τους» για να ανατρέψει το Μαδούρο και πως ο στρατός βρίσκεται σε εγρήγορση για να αποτρέψει «κάθε παραβίαση των συνόρων της χώρας».

Να εναντιωθούν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες κάλεσε τη Δευτέρα όλους τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που υπηρετούν στη χώρα προκειμένου να τους απευθύνει έκκληση να εναντιωθούν σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών με 108 πρεσβευτές και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, απηύθυνα μια έκκληση εξ ονόματος της κυβέρνησης της Κούβας να αναληφθεί δράση για την υπεράσπιση της ειρήνης και να αποφευχθεί, χάρη στην κοινή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας» ανέφερε ο Κουβανός υπουργός μέσω twitter.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Καράκας 300 τόνοι ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενοι από τη Ρωσία. Οπως τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο τη Δευτέρα, σε συνάντησή του με Βενεζουελάνους επιστήμονες, η χώρα του λαμβάνει σε καθημερινή βάση ανθρωπιστική βοήθεια μέσω νόμιμων οδών.

Keywords
Τυχαία Θέματα