Απαντήσεις στις δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή

Απαντήσεις στις δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή11.02.2019Άρθρα

O πρωθυπουργός τιμά τους σλαβόφρονες αντάρτες του «ΔΣΕ» και του ΝΟΦ, που αιματοκύλισαν την Ελλάδα το 1946-49, με σκοπό την απόσχιση της Μακεδονίας

Από τον
Ιωάννη Κ. Μπουγά*

Μερικά από τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό στη Βουλή στις 25/1/2019 δεν αφήνουν καμία αμφιβολία

ότι τιμά τους σλαβόφρονες αντάρτες του «ΔΣΕ» και του ΝΟΦ (Naroden Osloboditelen Front - Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), που αιματοκύλισαν την Ελλάδα το 1946-49 στην προσπάθειά τους να αποσχίσουν τη Μακεδονία από την Ελλάδα, ώστε να γίνει μέλος της σλαβικής ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι νοφίτες ήταν πάντα ένα σημαντικό τμήμα, 25%-30%, των κομμουνιστών ανταρτών, αλλά το 1949 στις μάχες Βίτσι - Γράμμου αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα, 12.000-14.000 από τους 18.000-20.000 συνολικά ανταρτών.

- Είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε στο σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι κομμουνιστές της Τασκένδης στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επρεπε ο κ. Τσίπρας να προσθέσει ότι δεν το έδιναν μόνο στους πράγματι δίγλωσσους σλαβόφρονες, αλλά και σε Ελληνόπουλα από τη Μακεδονία που είχαν καταλήξει σε όλες τις χώρες του Παραπετάσματος και τα οποία εκείνοι -το ΚΚΕ- «βάπτιζαν» Σλαβομακεδόνες! (ίδε Ιωάννη Κ. Μπουγά, «Η φωνή της ειρήνης», σελ. 124).

- Είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του Εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τούς στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι, ο νόμος του 1982 για την επιστροφή των ανταρτών του «ΔΣΕ», του ΝΟΦ και των πολιτικών προσφύγων αφορούσε τους «Ελληνες το γένος». Απέκλεισε αυτούς που δεν δέχονταν ότι είναι Ελληνες και είχαν πρόθεση, αν εισέρχονταν στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να εργάζονται για την απόσχιση της Μακεδονίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη «πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό της. Γεγονός όμως είναι ότι, παρά την απαγόρευση του νόμου, πολλές χιλιάδες έχουν επιστρέψει μετά το 1982 με ατομικές αιτήσεις επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όταν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο αντεθνικής δράσης εκ μέρους τους. Ακόμη και ο συγγραφέας σλαβομακεδονικών βιβλίων για τα παιδιά του Παιδομαζώματος Παύλος Κούφης επέστρεψε! Μόνο οι φανατικοί σλαβόφρονες των Σκοπίων, που διακηρύττουν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαφώς αποκλείονται μέχρι στιγμής.

- Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ούτε θα αναφερθώ τόσο στη Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνη, Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον Εμφύλιο, κομμουνίστρια. Αυτές τις ερινύες σας να τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μίρκα Γκίνοβα, νηπιαγωγός από τον νομό Πέλλας, στην Κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στο βουνό. Μετά την Κατοχή έγινε υπεύθυνη γυναικών της σλαβομακεδονικής οργάνωσης ΝΟΦ, που ήταν η σλαβομακεδονική πτέρυγα του «ΔΣΕ». Οι Σλαβομακεδόνες του ΝΟΦ βγήκαν πρώτοι στο βουνό το 1946, ουσιαστικά ξεκίνησαν την ένοπλη ανταρσία του 1946-49 στη Μακεδονία, μαζί με λίγους Ελληνες, πρώην αντάρτες του ΕΛΑΣ, που διώκονταν για εγκλήματα από το 1943-44, αλλά τους οποίους το ΚΚΕ δεν είχε θεωρήσει σημαντικούς, ώστε να τους στείλει στο στρατόπεδο μετεκπαίδευσης του Μπούλκες, στη Γιουγκοσλαβία.

Η Γκίνοβα συνελήφθη ένοπλη στο όρος Καϊμάκτσαλαν το καλοκαίρι του 1946, μαζί με άλλους εννέα αντάρτες του ΝΟΦ. Επειδή ήταν η μόνη η οποία συνελήφθη ένοπλη και δύο χωροφύλακες έχασαν τη ζωή τους, η υπόθεση που έγινε ήταν ότι τους σκότωσε αυτή. Δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε. Μία από τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν ήταν «συμμετοχή εις αυτονομιστικήν προδοτικήν ένοπλον ομάδα σκοπούσαν απόσπασιν μέρους της Ελληνικής Επικρατείας».

Στην απολογία της, μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαι (Σλαβο)Μακεδόνισσα και πιστεύω στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, επειδή μόνο αυτό το κόμμα εκπροσωπεί όλους τους λαούς της Ελλάδας και εγγυάται στους Μακεδόνες ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους». Δεν είναι αλήθεια ότι στο ΚΚΕ έχουν ξεχάσει την Γκίνοβα, όπως τους κατηγόρησε ο Τσίπρας.

Ομως τώρα λένε ότι έκανε ταξική πάλη, όχι ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα εναντίον της Μακεδονίας. Αυτό έλεγε το ΚΚΕ το 2016, που την τιμούσε στην Εδεσσα: «Με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Εδεσσα η εκδήλωση που οργάνωσε η Τ.Ο. Πέλλας του ΚΚΕ για την κομμουνίστρια Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεσή της στα Γιαννιτσά τα χαράματα της 26ης Ιούλη του 1946. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απόδοσης τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και των εορτασμών για τα 100χρονα του ΚΚΕ».

Η Γκίνοβα τιμάται στα Σκόπια ως ηρωίδα τους και, καθώς φαίνεται, τιμάται και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας!

*Ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς είναι στατιστικός και συγγραφέας. Ζει στον Καναδά.

Keywords
Τυχαία Θέματα