Απόφαση-κόλαφος για την uber (και όσους την... αβαντάρουν)

Απόφαση-κόλαφος για την uber (και όσους την... αβαντάρουν)21.12.2017Ρεπορτάζ

Οι εταιρίες δεν μπορεί να θεωρούνται απλοί διαμεσολαβητές μεταξύ επιβατών και οδηγών

Σε σοβαρότατες αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των εταιριών «διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου» αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε προδικαστικό ερώτημα του 3ου Εμποροδικείου της Βαρκελόνης για το αν στην ουσία η Uber είναι εταιρία ταξί

ή παρέχει «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» και απλά διαμεσολαβεί μεταξύ επιβατών και επαγγελματιών (ή ιδιωτών) οδηγών αυτοκινήτου. Το ερώτημα είχε τεθεί έπειτα από προσφυγή του σωματείου ταξί της Βαρκελόνης, με στόχο να απαγορευθεί μια συγκεκριμένη υπηρεσία της Uber στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Η απόφαση, αν και σε ελάχιστα σημεία συμβαδίζει με τα επιχειρήματα εταιριών, όπως η Uber και η BEAT, σε γενικές γραμμές θεωρείται καταπέλτης και εκτιμάται ότι θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, που προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους.
Μάλιστα, χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έσπευσε να δηλώσει ότι «με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Uber αποδεικνύεται ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και ποιες τη θέλουν Ψωροκώσταινα». Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά και αναφέρεται μόνο στην Uber, αλλά στην ουσία επεκτείνεται σε όλες τις εταιρίες του συγκεκριμένου κλάδου, όπως η BEAT. Η κεντρική ιδέα της απόφασης είναι ότι οι εταιρίες όπως η Uber (και η BEAT, που συνεργάζεται μόνο με επαγγελματίες οδηγούς και όχι και με ιδιώτες, όπως η Uber), παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην παροχή της υπηρεσίας μεταφορών, που δεν μπορεί να θεωρούνται απλοί διαμεσολαβητές μεταξύ επιβατών και οδηγών!

Επίσης, η παροχή υπηρεσίας μεταφορικού έργου υπερτερεί σε τέτοιον βαθμό έναντι της «υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας», δηλαδή της λειτουργίας μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που φέρνει σε επαφή επιβάτες και οδηγούς, ώστε δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από την Κοινοτική Οδηγία που διέπει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Γι’ αυτό τα κράτη-μέλη μπορούν να ρυθμίζουν τη δραστηριότητά τους, όπως γίνεται με το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών.

Στην απόφαση επισημαίνεται, μάλιστα, ότι η δραστηριότητα της Uber (και της BEAT) δεν πρέπει να συγκρίνεται με τις πλατφόρμες «για τις αγορές αεροπορικών εισιτηρίων ή για τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία». Γιατί; «Στις περιπτώσεις αυτές, η υπηρεσία του διαμεσολαβητή έχει πραγματική προστιθέμενη αξία τόσο για τον χρήστη όσο και για τον αντίστοιχο επιχειρηματία, πλην όμως παραμένει οικονομικά αυτοτελής, αφού ο επιχειρηματίας ασκεί ανεξάρτητα τη δική του δραστηριότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα