Αποκάλυψη! Μόνο 227 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική

Άλλα υποσχόταν η κυβέρνηση και άλλα έκανε. Άφησε ανοχύρωτη την πρωτεύουσα απέναντι στο τρίτο κύμα του κορονοϊού

Από τον Αντώνη Ραφτόπουλο

Ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με τον αριθμό των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής να μοιάζει πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας στη χώρα. Ειδικά σε μια περίοδο που οι νέες νοσηλείες σπάνε καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες μόλις 227 κλίνες ΜΕΘ,

αριθμός μικρός για τις απαιτήσεις του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, τον Οκτώβριο οι κλίνες ΜΕΘ για Covid στην Αττική ήταν 126. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος και τις τραγικές συνέπειές του η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας βρίσκεται στο τρίτο κύμα με μόλις 100 κλίνες ΜΕΘ παραπάνω. Και από αυτές οι περισσότερες προέρχονται από δωρεές… Πάντως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο απέναντι στο τρίτο κύμα και ότι έχει ενισχυθεί με 240 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έως χθες ήταν διαθέσιμες 217 κλίνες ΜΕΘ. Την Πέμπτη προστέθηκαν 10 κλίνες στο Αττικό και αναμένεται να λειτουργήσουν άλλες 2 στο Θριάσιο. Βέβαια, αυτό συνέβη έπειτα από μετατροπή κλινών γενικών παθήσεων σε Covid, μεταφορά ασθενών με άλλα νοσήματα και μεταθέσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία.

Άρα συνολικά η Αττική σήμερα έχει 227 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και όχι 240… Και, φυσικά, αυτός ο αριθμός ουδεμία σχέση έχει με τις εντυπώσεις που προσπαθούν μήνες τώρα να δημιουργήσουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που γενικώς αναφερόταν σε 1.200 ΜΕΘ πανελλαδικά, αλλά συμπεριελάμβανε αυτές των ιδιωτικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Και πάλι, βέβαια, αυτοί οι αριθμοί δεν φαίνεται να προκύπτουν.

Επίσης, έπειτα από εντολή του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, οι υγειονομικές μονάδες αναπτύσσουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ χρησιμοποιώντας κρεβάτια από Εντατικές γενικών παθήσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ. Ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο για γενικές παθήσεις και όχι για ασθενείς Covid. Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δεν προετοιμάστηκε σωστά το σύστημα υγείας ούτε στο δεύτερο κύμα ούτε τώρα. «Έχουν παραδοθεί 30 κρεβάτια στο ΚΑΤ από δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν όλα. Όμως αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά και η προοπτική είναι μόνο για 15».

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος μίλησε και για την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού. «Επρεπε να υπήρχε έτοιμο προσωπικό για να στελεχώσει τις ΜΕΘ. Τώρα, όταν ένα νοσοκομείο δεν έχει ελεύθερη Εντατική, καθυστερούν να διασωληνώσουν τον ασθενή. Θα αρχίσουν σταδιακά να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Δεν γίνεται ακόμα, υπάρχει διαθεσιμότητα, αλλά θα φτάσουμε σε καταστάσεις Θεσσαλονίκης. Είναι οριακά τα πράγματα».

Ντάγανου: Τεράστια η πίεση στο «Σωτηρία»

Ένα από τα νοσοκομεία που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στην Αττική είναι το «Σωτηρία». Η διευθύντρια της ΜΕΘ Μαρία Ντάγανου μεταφέρει στη «δημοκρατία» την κατάσταση που επικρατεί, ενώ δεν κρύβει την αισιοδοξία της για σύντομη κάμψη στους αριθμούς των διασωληνωμένων.

«Δεχόμαστε μεγάλη πίεση αυτόν τον καιρό, είναι σχεδόν γεμάτες οι ΜΕΘ» αναφέρει αρχικά η κυρία Ντάγανου και διευκρινίζει: «Από τις 84 κλίνες, οι κενές είναι λιγότερες από 4».

Ωστόσο, η διευθύντρια της ΜΕΘ του «Σωτηρία» εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα δείξουν αποτελέσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις Εντατικές την επόμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανακλά την εικόνα που βλέπουμε στα κρούσματα 10 ημέρες πριν. Θεωρώ ότι η εφαρμογή των επιπρόσθετων μέτρων θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα σε περίπου μία εβδομάδα».

Το θέμα, πάντως, σύμφωνα με την κυρία Ντάγανου, είναι οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στις Εντατικές, καθώς ένα 10%-15% αυτών συνήθως καταλήγει. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ήδη αυξημένος – στην 1η ΥΠΕ δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα