Αποζημίωση για αθέμιτες πρακτικές από εισπρακτικές

Αποζημίωση για αθέμιτες πρακτικές από εισπρακτικές07.03.2018Άρθρα

Ποιες οι δυνατότητες προσφυγής των δανειοληπτών για παράνομες οχλήσεις

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες δανειοληπτών για τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών, οι οποίες με παράνομες μεθόδους τούς παρενοχλούν τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι. Πολλοί εξ αυτών προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια τους δικαιώνουν σε αρκετές περιπτώσεις βάζοντας «φρένο» στις πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των θετικών για τους οφειλέτες κρίσεων, η απόφαση Εφετείου

που επιδίκασε χρηματική αποζημίωση δανειολήπτριας ύψους 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη, ποσό που θα καταβληθεί από την τράπεζα, εφόσον η αγωγή γίνει δεκτή. Σύμφωνα με την απόφαση ο δανειολήπτης ουδέποτε έλαβε πραγματική γνώση ότι τα προσωπικά του δεδομένα θα διαβιβαστούν σε εταιρία ενημέρωσης οφειλετών.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι έχουν μια σειρά από δικαιώματα, στην περίπτωση που πέσουν θύμα παράνομης συμπεριφοράς από υπάλληλο εισπρακτικής εταιρίας. Καταρχάς μπορούν να καταγγείλουν την εταιρία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520, στην οποία μπορεί να καταγγελθεί κάθε παράνομη και αθέμιτη εισπρακτική ή και τραπεζική όχληση.

Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, με ειδική φόρμα που μπορεί να συμπληρώσει κάποιος στην ιστοσελίδα της Γραμματείας. Η προσφυγή στη ΓΓΚ είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο προστασίας, καθώς σε περίπτωση παράβασης η εισπρακτική εταιρία ή και το πιστωτικό ίδρυμα κινδυνεύουν με πρόστιμα, αναστολή λειτουργίας ως και οριστική διαγραφή από το σχετικό μητρώο της ΓΓΚ. Αν, μάλιστα, από την παραβατική συμπεριφορά της εισπρακτικής εταιρίας ή της τράπεζας έχει προκληθεί περιουσιακή ζημιά ή, συχνότερα, ηθική βλάβη στον οφειλέτη, είναι δυνατή η διεκδίκηση αποζημίωσης μέσω της δικαστικής οδού, τόσο από την εισπρακτική όσο και από τον δανειστή.

Η επικοινωνία των εισπρακτικών εταιριών με οφειλέτες διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Σε πρώτη φάση ο δανειστής (π.χ. τράπεζα) υποχρεούται να τους ενημερώσει για τη διαβίβαση των δεδομένων τους σε εταιρία ενημέρωσης. Η ενημέρωση μπορεί να αρχίσει 10 μέρες αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και όχι νωρίτερα. Οι εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών αλλά και οι ίδιοι οι δανειστές επιτρέπεται να επικοινωνούν με τον δανειολήπτη μόνο τις εργάσιμες ημέρες, από τις 09.00 έως τις 20.00, κι εφόσον έχει γίνει ενημέρωση η συχνότητα των κλήσεων πρέπει να είναι μία φορά ανά δεύτερη ημέρα.

Οι εισπρακτικές εταιρίες δεν μπορούν να τηλεφωνούν με απόκρυψη αριθμού, αλλά οφείλουν να έχουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης, ενώ απαγορεύεται να καλούν στον χώρο εργασίας. Επίσης δεν επιτρέπεται στις εταιρίες να ενημερώνουν τους οικείους των οφειλετών ή τρίτους σχετικά με τις οφειλές, εκτός εάν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές. Οσον αφορά την εφετειακή απόφαση, η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Μήλιου επισήμανε ότι το δικαστήριο δέχθηκε ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις σε οφειλέτρια από εισπρακτική εταιρία συνοδεύονταν κατά παράβαση των κανόνων της δεοντολογίας από άσκηση ψυχολογικής βίας, καθόσον την αναστάτωναν σε τέτοιο βαθμό, που επέτειναν την ήδη επιβαρημένη κατάσταση υγείας της.

Επιπλέον οι τηλεφωνικές οχλήσεις ήταν περισσότερες από όσες προβλέπει ο νόμος, ενώ ορισμένες φορές υπερέβαιναν τη μία την ημέρα. Επίσης η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων της δανειολήπτριας έγινε δίχως την προηγούμενη ενημέρωσή της από την τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα