«Ασπίδα» στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος

«Ασπίδα» στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος05.11.2018Πρόληψη

Αντιδιαβητικό φάρμακο υψώνει προστασία από την εμφάνιση της πάθησης , η οποία επιφέρει απώλεια όρασης σε ηλικιωμένους

Ελπίδες για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος (ΗΕΩ), μιας χρόνιας, εκφυλιστικής νόσου του αμφιβληστροειδούς, που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης αφήνοντας ανέπαφη την περιφερειακή ή πλευρική όραση, δίνει ταϊβανέζικη μελέτη που παρουσιάστηκε στο 122ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας.

Μελετώντας

68.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν το αντιδιαβητικό μετφορμίνη είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης, που θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό φαίνεται να κρύβεται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση της μετφορμίνης. H συγκεκριμένη ανακάλυψη συμφωνεί και με τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, που έχουν δείξει ότι η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που συμβαίνει όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς, εκείνο που είναι υπεύθυνο για την οξεία, κεντρική όραση που απαιτείται για να δούμε τα αντικείμενα που βρίσκονται ευθεία μπροστά μας, υποστεί βλάβη.

Tι επηρεάζει

Με την πάροδο του χρόνου η απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αφού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης, την ανάγνωση - ακόμη και την αναγνώριση προσώπων που βρίσκονται μπροστά μας!

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ξεδιαλύνουν πλήρως τους λόγους εμφάνισης της πάθησης, ωστόσο δεκάδες μελέτες την έχουν συσχετίσει με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Στη μελέτη από τους 68.000 ασθενείς με διαβήτη που εξετάστηκαν (και παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια), οι ειδικοί βρήκαν στην ομάδα εκείνων που λάμβαναν μετφορμίνη ότι τα ποσοστά εμφάνισης ΗΕΩ ήταν μικρότερα κατά τουλάχιστον 50%! «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποκάλυψε την προστατευτική επίδραση της μετφορμίνης στην ανάπτυξη της ΗΕΩ» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Yu-Yen Chen και πρόσθεσε: «Αν και απαιτείται περισσότερη μελέτη για να προσδιορίσουμε πώς η μετφορμίνη προστατεύει από την ανάπτυξη της ΗΕΩ, σίγουρα πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα