Αστυνομικοί στα θρανία για την παιδική κακοποίηση

Αστυνομικοί στα θρανία για την παιδική κακοποίηση13.07.2018Ρεπορτάζ

Επιμόρφωση 450 ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για τους ευαίσθητους χειρισμούς πάνω στα ανήλικα θύματα παρείχε η εταιρία ΕΛΙΖΑ

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Στη μάχη κατά της κακοποίησης παιδιών μπαίνουν οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα μέσω ενός ειδικού προγράμματος επιμόρφωσης που άρχισε να υλοποιεί η εταιρία ΕΛΙΖΑ, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δέκα χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

Στις πρώτες τρεις ταχύρρυθμες εκπαιδευτικές ημερίδες, οι οποίες έγιναν σε Αθήνα,

Αγρίνιο και Χαλκίδα και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του μήνα, συμμετείχαν συνολικά 450 αστυνομικοί από την Αττική, την υπόλοιπη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

«Από το 2016 που η ΕΛΙΖΑ έχει αρχίσει την πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην κακοποίηση των ανηλίκων, επιχειρούνται η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών που καθημερινά φροντίζουν παιδιά, όπως ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, αλλά και οι γονείς των ίδιων των παιδιών. Οι αστυνομικοί αποτελούν έναν από τους πλέον πολύτιμους κρίκους στην αλυσίδα προστασίας των παιδιών. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά δίπλα σε παιδιά και ευάλωτες οικογένειες» αναφέρει στη «δημοκρατία» η διοικητική διευθύντρια της εταιρίας Αφροδίτη Στάθη. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των αστυνομικών είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει και να θέσει γερές βάσεις, δίνοντας απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα και λύσεις σε καθημερινούς προβληματισμούς.

Η ίδια προσθέτει ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν γύρω από τις βασικές εκφάνσεις του φαινομένου, την ιατρική, ψυχοκοινωνική και νομική διάσταση και να «θωρακιστούν» με πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα ή περιστατικά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

«Η προστασία των παιδιών αφορά όλη την κοινωνία και μόνο εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Στάθη.

Η διοικητική διευθύντρια της ΕΛΙΖΑ τονίζει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει εθνικό σύστημα καταγραφής περιστατικών κακοποίησης παιδιών, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την έκταση του φαινομένου.Ωστόσο, σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, ένα στα πέντε παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα