Αθώοι όλοι οι μιζαδόροι!

Αθώοι όλοι οι μιζαδόροι!16.07.2019ΣΥΡΙΖΑ

Ιδού το μεγάλο ξέπλυμα με τους συριζαίικους Ποινικούς Κώδικες
■ Το ξέσπασμα της εισαγγελέως στη δίκη της Siemens για τα λαμόγια που τη γλιτώνουν
Παραγράφηκαν τα αδικήματα για τον Τσουκάτο, παρότι ομολόγησε το «λάδωμα»

Η Θέση μας: Το έγκλημα της κυβέρνησης Τσίπρα

 

Τον... ξαφνικό θάνατο του αδικήματος της δωροδοκίας για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας

που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες, υποχρεώνοντας την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά να προχωρήσει χθες σε συμπληρωματική αγόρευση, ζητώντας την ενοχή 22 κατηγορουμένων μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή λόγω παραγραφής από το αδίκημα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας για όλους τους κατηγορουμένους -και για τους 32- για τους οποίους στην αρχική αγόρευσή της τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει να καταδικαστούν.

Παρότι κατά την εισαγγελική λειτουργό η δωροδοκία με μίζες εκατομμυρίων στο πλαίσιο της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ αποδείχθηκε ότι τελέστηκε, τόσο τα κατηγορούμενα στελέχη της Siemens όσο και του ΟΤΕ μένουν στο απυρόβλητο για το εν λόγω αδίκημα που μετατρέπεται σε πλημμέλημα και... παραγράφεται.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα στελέχη της γερμανικής εταιρίας, τόνισε πως ο νομοθέτης μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας, «παραβλέποντας το γεγονός ότι ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Την ίδια ώρα, όμως, και οι κατηγορούμενοι του ΟΤΕ, κατά την εισαγγελέα της έδρας, πρέπει να απαλλαγούν, καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί.

Κι αυτό διότι με το νέο νομοθέτημα ο ΟΤΕ παύει να ανήκει στις εταιρίες του Δημοσίου και άρα ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, που θα ήταν και η μοναδική περίπτωση το αδίκημα να παραμείνει κακούργημα.

Πάντως, κατά την κυρία Σκεπαρνιά «οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες, γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα». «Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, παραμένει και σήμερα» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας ωστόσο δεν αποτελεί λόγο εξάλειψης και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (που, εφόσον τελείται κατ' επάγγελμα, διώκεται ως κακούργημα), με την εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους για την «αμαρτωλή» σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Μεταξύ αυτών ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλλας και η σύζυγός του Μάρθα, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

 

«Καθαρίζει» ο Τσουκάτος

Για τον άλλοτε στρατηγό της Χαριλάου Τρικούπη Θεόδωρο Τσουκάτο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς κατά την κρίση της η τελική κατάληξη της μίζας του 1.000.000 γερμανικών μάρκων που πήρε από τη Siemens «ήταν ή ο ίδιος ή άλλο, τρίτο πρόσωπο».

Μάλιστα, κατά την κυρία Σκεπαρνιά δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ είτε στα ταμεία του κόμματος -όπως μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει- και ζήτησε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής.

Πάντως η νέα εισαγγελική πρόταση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται το αξιόποινο της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα την επίδικη περίοδο και κατά συνέπεια χωρίς βασικό αδίκημα καταρρέει και η κατηγορία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Κι αυτό καθώς, όπως τονίζουν, το αδίκημα θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους κατά το κατηγορητήριο εκτείνονται έως το 2005.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα