Αύριο η ψηφοφορία, φόβοι στον ΣΥΡΙΖΑ για «ανταρσίες»

Αύριο η ψηφοφορία, φόβοι στον ΣΥΡΙΖΑ για «ανταρσίες»13.02.2019Πρόσωπα

Κορυφώνεται η μάχη που δίνουν σε πολλά μέτωπα κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος...

...καθώς σήμερα το απόγευμα θα λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ αύριο τελικά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία,

έπειτα από σχετικό αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα επαναληφθούν τον Μάρτιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ τον τελικό λόγο για τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν θα έχει η επόμενη Βουλή. Πάντως, η κόντρα στην Ολομέλεια έχει μεταφερθεί εν πολλοίς από την ουσία των διατάξεων στα διαδικαστικά ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση επιμένει αυτή η σύνοδος να ορίσει και την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των άρθρων που θα αλλάξουν, με την αντιπολίτευση να αντιδρά, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μεταπολιτευτικά.

Η διαφωνία είναι ριζική και καμία πολιτική δύναμη δεν κάνει πίσω, οδηγώντας σε αλαλούμ, το οποίο αποτυπώνεται ακόμη και στα ψηφοδέλτια, μια και η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να υπάρξουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια! Σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγράφεται η κατεύθυνση των προς αναθεώρηση άρθρων, ενώ σε εκείνα της Ν.Δ. δεν θα αναγράφεται.

Από τις κυβερνητικές προτάσεις, αυτές που αναμένεται να λάβουν ευρύτερη συναίνεση, τουλάχιστον από τη Ν.Δ., είναι, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη βουλευτική ασυλία και την ποινική ευθύνη υπουργών. Οσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποφάσισε αποχή πλην... ενός βουλευτή, ώστε να καταγραφεί μεν η ψήφος του κόμματος, αλλά να μην επιτρέψει οι θετικές ψήφοι να φτάσουν τις 180.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα για την κυβέρνηση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και εσωκομματικές διαφοροποιήσεις, με πιο επικίνδυνη εκείνη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ρητά ότι διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ενώ συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 στην κατεύθυνση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ανοιχτός στην αναθεώρηση του άρθρου 16 εμφανίστηκε χθες και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα