Αξιος και Ελπιδοφόρος για την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής!

Αξιος και Ελπιδοφόρος για την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής!13.05.2019Πρόσωπα

Ισχυρό μήνυμα για την επανένωση της ομογένειας η εκλογή του μητροπολίτη Προύσης και ηγουμένου της Ιεράς Μονής Χάλκης ως νέου επικεφαλής

Παμψηφεί εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης Ελπιδοφόρος. Η εκλογή του αποτελεί ισχυρό μήνυμα για την επανένωση της ελληνικής ομογένειας, την ισχυροποίηση των δεσμών με το Φανάρι και την ανανέωση

της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, στο πρόσωπό του γεννιέται η ελπίδα ότι θα τεθούν πλέον στο περιθώριο τα συμφέροντα που επιθυμούσαν διακαώς να κρατούν εδώ και καιρό υπό ομηρία την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αλλά και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μόλις στα 52 του χρόνια, είναι από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Φαναριού και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για σπάνιο ιεράρχη, που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι της ομογένειας με την ενθρόνισή του προσδοκούν όχι μόνο να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πορεία της ιστορικής ισχυρής Αρχιεπισκοπής και τη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοαμερικανών, που πάντα προσδοκούν σε μια πνευματική καθοδήγηση η οποία θα συσπειρώσει τις κοινότητες γύρω από τη μητέρα Εκκλησία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ιερά Σύνοδος παρείχε πλήρη στήριξη στην εισήγηση του κ. Βαρθολομαίου, που σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη. Διασφαλίζοντας την πλήρη αποδοχή της απόφασης αυτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τα προηγούμενα 24ωρα αλλεπάλληλες επαφές με τη Νέα Υόρκη, αλλά και με την Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε απόλυτη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο πρόσωπο - και όχι μόνο από μέρους της κυβέρνησης.

Εφόδια

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδόν όλοι οι συνομιλητές του Οικουμενικού Πατριάρχη εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο κ. Ελπιδοφόρος έχει τα εφόδια να αναλάβει τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Δεν αποκλείεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης να ενθρονίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο προγραμματισμένο ταξίδι του εντός του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως οι ιεράρχες αποφάσισαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου να ισχύσει από το Σάββατο, «παραβλέποντας» με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του η παραίτησή του να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

----

Ενας φωτισμένος ιεράρχης με σπάνιο βιογραφικό

«Είναι μεγάλη η τιμή για εμένα να μου αναθέσουν ο Πατριάρχης μας και η Σύνοδος αυτή την ευθύνη». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αμέσως μετά την εκλογή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο στο Φανάρι.

«Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι από τις πλέον σημαντικές Αρχιεπισκοπές του Οικουμενικού Θρόνου. Διαδραματίζει έναν ρόλο ευρύτερο, πέραν του εκκλησιαστικού χαρακτήρα της. Εναν ρόλο ο οποίος καλύπτει πάρα πολλά θέματα της ομογένειας και του Ελληνισμού παγκοσμίως» ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος και πρόσθεσε: «Είναι μια επαρχία η οποία δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό. Εχω όμως εμπιστοσύνη στο ποίμνιό μου το καινούργιο, το οποίο έχω γνωρίσει από τα ταξίδια μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένα ποίμνιο αφοσιωμένο, υπέροχο, δυναμικό».

Ο κ. Ελπιδοφόρος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967 και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόνης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε διάκονος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία διορίσθηκε κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το 1995 διορίστηκε υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Διατριβή

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα. Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο.

Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, προήχθη σε αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα αναπληρωτή καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους «Ο θεσμός της συνάξεως ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη εν ενεργεία μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίστηκε ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος. Το 2018 εκλέχθηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα