Μπάιντεν και Πούτιν «γεφύρωσαν» το χάσμα!

Οι δύο ηγέτες στην ουδέτερη Ελβετία βρήκαν σημεία επαφής και αποχώρησαν ικανοποιημένοι από τη Βίλα Λα Γκρανζ

Από τη Θεανώ Καρούτα

Συζήτησαν για κάτι παραπάνω από τρεις ώρες. Αρχικά με τους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών και στη συνέχεια μαζί με μια στρατιά στελεχών τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο στην όχθη της λίμνης Λεμάν, στην πάντα ουδέτερη Ελβετία, και έκαναν μία προσπάθεια να βάλουν τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο. «Πιο προβλέψιμο», όπως

το χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, που έκρινε πως πρόκειται για δύο μεγάλες δυνάμεις που θα πρέπει να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με λογική. Σαν σύγχρονοι Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από το μακρινό 1985, σε μια μακράν λιγότερο ενδιαφέρουσα συνάντηση όμως, οι δύο πρόεδροι έφτασαν στη Βίλα Λα Γκρανζ στη Γενεύη με διαφορά λίγων λεπτών, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, που τους ευχήθηκε καλή τύχη. Στις διευρυμένες συνομιλίες από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Για τις συνομιλίες που αφορούσαν την Ουκρανία και τη Συρία είχαν προσκληθεί αντίστοιχα ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπίας συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Ερικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Με το τέλος των συνομιλιών, σε πλάνα που μετέδωσε το Reuters, ο Μπάιντεν φάνηκε να αποχωρεί ικανοποιημένος από τη Βίλα Λα Γκρανζ, πηγαίνοντας προς τη λιμουζίνα που τον περίμενε. Και το ρωσικό πρακτορείο IFAX, όμως, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες ήταν επιτυχημένες.

Ο Πούτιν -σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών- είπε πως μεταξύ τους δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσινγκτον. Εκανε λόγο δε για μια εποικοδομητική συνάντηση και χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του «έμπειρο». Ο Ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς», τονίζοντας όμως πως στην περίπτωση αυτή «δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα».

Για «θετικό τόνο στις συνομιλίες» έκανε λόγο και ο Μπάιντεν μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα πως «η Αμερική επέστρεψε» και αυτό έγινε σαφές αυτή την εβδομάδα. Τέλος, οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα, με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα