Χαμόγελα Τσίπρα με το αρχικό deal για τον αγωγό East Med

Χαμόγελα Τσίπρα με το αρχικό deal για τον αγωγό East Med09.05.2018Πρόσωπα

Καλό κλίμα κατά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με κεντρικά θέματα στην ατζέντα τα ενεργειακά πρότζεκτ

Εργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό φυσικού

αερίου East Med, που όλα δείχνουν πως εισέρχεται προς την τελική ευθεία, καθώς εντός του 2018 η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ αναμένεται να δώσουν τα χέρια κλείνοντας οριστικά τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στην τέταρτη τριμερή που έγινε στη Λευκωσία (η επόμενη θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ), έχοντας στο περιθώριο των εργασιών κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον οικοδεσπότη Νίκο Αναστασιάδη (για τον οποίο οι ώρες ήταν αρκετά δύσκολες σε προσωπικό επίπεδο λόγω του θανάτου της μητέρας του).
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αργότερα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου και στα επόμενα βήματα που θα γίνουν με στόχο να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία εντός του έτους. Στην τριμερή συζητήθηκαν επίσης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect και συνεργασίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και το περιβάλλον, με αιχμή την από κοινού αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

«Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο Ισραήλ, την οποία σταμάτησαν Ελληνες πυροσβέστες. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Χτίζουμε σταθερή συνεργασία μεταξύ των λαών μας» σημείωσε ο κ. Νετανάχιου και αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα κάθε χρόνο, καλώντας τους να ανταποδώσουν και να επισκεφθούν το Ισραήλ. «Ημασταν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αυτό είναι απίστευτο» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Διάσταση, ωστόσο, υπήρξε για τα πυρηνικά του Ιράν, με τον κ. Νετανιάχου να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Τεχεράνη και τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει αποστάσεις δηλώνοντας ότι τάσσεται κατά της ακύρωσης της σχετικής συμφωνίας. Τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντα των τριών χωρών εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τριμερής συνεργασία μετουσιώνει το κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή.

Οι δύο όμηροι θα αμείβονται με εκτός έδρας εξωτερικού

Την πρόταση οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί να αμείβονται ως στελέχη του Στρατού που βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό διατύπωσαν προς το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης είναι η εκπομπή του μηνύματος στήριξης των στρατιωτικών μας, οι οποίοι συμπληρώνουν σχεδόν 70 μέρες όμηροι στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στο μεταξύ, σε ένα ελάχιστο βήμα λογικής προχώρησαν οι Τούρκοι, αποδεχόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να επισκεφθεί τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Ετσι, πρόκειται να γίνει ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που θα επισκεφθεί τους Μητρετώδη και Κούκλατζη στις φυλακές Αδριανούπολης με την ιδιότητα του προέδρου της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα στις 25 Μαρτίου έθεσε το θέμα της παράνομης κράτησης στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Τουρκίας και εν συνεχεία στη μεικτή επιτροπή της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα