Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα
Γεγονός αποτελεί η πρώτη γυναίκα διακόνισσα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, το οποίο εκτυλίχθηκε στη Ζιμπάμπουε, με την υποστήριξη της Αλεξανδρινής Συνόδου και του Πατριάρχη Αφρικής Θεοδώρου.
Η Angelic Molen από το Χαράρε χειροτονήθηκε διακόνισσα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ενορία Ιεραποστολής Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ, με
Η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής -όπως είναι το ορθόδοξο όνομα της γυναίκας- ολοκληρώθηκε με τη βυζαντινή ιεροτελεστία και ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών σε όλο τον κόσμο για την ανανέωση του αρχαίου τάγματος των διακονισσών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζοντας τις τοπικές ανάγκες των ενοριών και των πιστών της Αφρικής. Η διακόνισσα Αγγελική είναι μέλος της ορθόδοξης κοινότητας της Ενορίας Ιεραποστολής του Αγίου Νεκταρίου. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί με αφοσίωση για την ορθόδοξη νεολαία της Ζιμπάμπουε και έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια σχέση φροντίδας στην κοινότητά της, σύμφωνα και με την τοπική Εκκλησία.
Μάλιστα, η ίδια έχει οργανώσει και εκκλησιαστικό σχολείο, ομάδες για μητέρες, αλλά και συναντήσεις νέων, ενώ αυτήν την περίοδο σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές. Εκτός αυτού, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην οικολογία και στο μέλλον πρόκειται να επιβλέπει οικολογικές πρωτοβουλίες για το δίκτυο των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.
«Η Γη είναι ένα ιερό δώρο από τον Θεό. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να ζούμε σε αρμονία με τα φυτά, τα ζώα και κάθε ζωντανό ον» δήλωσε η διακόνισσα Αγγελική, ενώ, όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε για τη χειροτονία της, απάντησε: «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά, όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω στο ιερό ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν και ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη».
Ομόφωνη απόφασηΗ χειροτονία της στη Ζιμπάμπουε επήλθε μετά την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το 2016, ώστε να ακολουθήσει την Αποστολική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για ανανέωση του αρχαίου θεσμού της διακονίας των γυναικών για ποιμαντικούς λόγους. Η απόφαση της Συνόδου βασίστηκε εν μέρει στη Διαβούλευση της Ρόδου καθώς και στη διαβεβαίωση της Συνόδου του 2016 για την ικανότητα της τοπικής Εκκλησίας να διακονεί τις τοπικές ποιμαντικές ανάγκες.
Η ενορία της, ο Αγιος Νεκτάριος, αντέδρασε θετικά στη σπουδαία αυτή εξέλιξη, με τη διακόνισσα να κάνει σαφές πως δέχεται την αμέριστη στήριξη όλων. Νωρίτερα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρική εξέφρασε την ανάγκη να αναβιώσει αυτό τη γυναικεία διακονία, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ποιμαντικές ανάγκες που προκύπτουν ανάμεσα στους ορθόδοξους χριστιανούς, που μένουν στην Αφρική. Ως εκ τούτου, η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής σηματοδοτεί ένα σπουδαίο επίτευγμα στον σύγχρονο κόσμο.
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τον ρόλο της διακόνισσας Αγγελικής και των μελλοντικών διακόνων στην Αφρική, ο μητροπολίτης Σεραφείμ έκανε σαφές πως υπάρχουν λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες που πρέπει να καλυφθούν. «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις ορθόδοξες ακολουθίες μας» εξήγησε, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα καθήκοντά της θα αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.
«Ενα από τα σημαντικότερα πεδία εργασίας της διακόνου ήταν η άσκηση των έργων αγάπης. Ηταν οι άγγελοι του ελέους και οι επισκέπτριες αδερφές των ασθενών, των πενθούντων και των φτωχών γυναικών, που τους μετέδιδαν τα δώρα της χριστιανικής αγάπης. Οι διακόνισσες επισκέφθηκαν τους φυλακισμένους χριστιανούς, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούσαν» έγραψε ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ενώ σημείωσε επίσης ότι το έργο των διακονισσών σήμερα δεν θα ήταν πανομοιότυπο με αυτό που ασκούνταν στους βυζαντινούς χρόνους. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ένα σπουδαίο ιεραποστολικό έργο», ενώ στη συνέχεια ανέδειξε το ιεραποστολικό, το κατηχητικό και το διδακτικό έργο τους. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ επέλεξε τη Μεγάλη Πέμπτη για το ιστορικό αυτό γεγονός, επειδή η θεία λειτουργία που τελέστηκε την ημέρα αυτή εορτάζει τον θεσμό της θείας ευχαριστίας.
Η αρχή έγινε το 2017, με τη χειροτονία πέντε γυναικών μοναχών στο ΚονγκόΤο 2017 έγιναν τα πρώτα βήματα για την ανανέωση του τάγματος των διακονισσών στην Αφρική, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ χειροτόνησε μοναχές πέντε γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Βέβαια, υπάρχει διάκριση στις τάξεις των κληρικών στην Ορθοδοξία μεταξύ μικρών τάξεων, που είναι καθαγιασμένες θέσεις, και μεγάλων τάξεων, που είναι χειροτονημένες θέσεις, άμεσα συνδεδεμένες με τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των πρώτων χιλίων ετών του χριστιανισμού οι γυναίκες διακόνισσες ήταν σύνηθες φαινόμενο με τα καθήκοντά τους να βασίζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στις γυναικείες βαφτίσεις, της μεταφοράς της θείας ευχαριστίας στους κατοίκους και της φροντίδας των ασθενών, ενώ δραστηριοποιούνταν στην εκπαίδευση, στη διοικητική εργασία και σε άλλες διακονίες. Από το 1855 έχουν γίνει πολυάριθμες εκκλήσεις για αναβίωση του θεσμού, με στόχο την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε ποιες περιοχές αναμένονται λασποβροχές το επόμενο 48ωρο - Τι δείχνουν τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα - ΧΑΡΤΕΣ
- Βίντεο – Κωνσταντινούπολη: Αεροσκάφος Boeing 767 πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση με την άτρακτο
- πιο ψηλή σιδηροδρομική γέφυρα της Πελοποννήσου βρίσκεται στην Αργολίδα
- Νεόνυμφη ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της αγόρασε το δαχτυλίδι αρραβώνων με χρήματα από τον κοινό λογαριασμό
- Ο Γιαννακόπουλος έκανε ανάρτηση με την υπογραφή του Ναν: Βλέπω τον MVP των πρωταθλητών Ευρώπης για τα επόμενα 5 χρόνια
- Ευρωεκλογές 2024-Γεωργούλης: «Σκέφτηκα να κάνω ένα καινούργιο κόμμα» – Τι είπε για την καταγγελία [βίντεο]
- Aυτοψία στο σταθμό του τρένου στην Κ. Αχαΐα για να καταστεί λειτουργικός ο Προαστιακός
- Κρήτη: Έφυγε για Γαλλία ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε 8χρονο
- Κασσελάκης: Περιοδεία στην Βόρεια Ήπειρο - Αφήνει εκτός την Χειμάρρα, δεν «βλέπει» Μπελέρη
- Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Αχρείαστη η μετατροπή σε τζαμί, προσβάλλει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης – Θα το θέσω στον Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα
- Ακίνητα με άδεια καντίνας σε παραλίες του δήμου Σαρωνικού
- Αποτράπηκε το μπλόκο στους Ευρωπαίους εισαγγελείς!
- Π. Καρβουνόπουλος: Δριμύ κατηγορώ για τον «εφιάλτη» του ΕΣΥ
- Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να συνταράσσουν τη Ράφα
- Τέρενς Τάο: Ο άνθρωπος με το πιο υψηλό IQ στον κόσμο
- Αιτήσεις τέλος, την Κυριακή για τις κατασκηνώσεις
- Στο εδώλιο ο ψευτογιατρός από τα Καλύβια
- Στο κελί ο μαχαιροβγάλτης της Λάρισας
- Ηρεμολόγιο Τετάρτης 08/05/2024
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ψεκάζει» και «παραψεκάζει»…
- Η «μητροκτονία» του Μερτς και το mea culpa του Brexit
- Κίνα: Δίκτυο έστησε διαδικτυακή απάτη μαμούθ – Πάνω από 800.000 έπεσαν θύματα εικονικών e-shops
- Άρης για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας: Ξεκάθαρη η θέση μας να γίνει με κόσμο – Να αναλάβουν δράση ΕΠΟ και Πολιτεία
- Βασιλική Μιλλούση: Κάθε ημέρα ήταν ένα νέο μάθημα και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες
- Κλειστό το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο και φέτος από στεριά και θάλασσα
- Eurovision: Αύριο, Πέμπτη ο Β’ Ημιτελικός – Μετρά αντίστροφα η Μαρίνα Σάττι
- Η «Μαίρη Παναγιωταρά» για την Eurovision
- “Ιστορικές συναντήσεις 2024” στον δήμο Πλατανιά
- Μητσοτάκης: Αχρείαστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα το θέσω στον Ερντογάν