Χωρίς βασικά φάρμακα τα νοσοκομεία Αττικής

Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, καθώς συνεχίζονται οι τραγικές ελλείψεις, ειδικά σε σκευάσματα ευρείας καθημερινής χρήσης

Αγώνας δίνεται από γιατρούς και φαρμακοποιούς στα νοσοκομεία, ώστε να μη λείψει κάποιο αναντικατάστατο σκεύασμα, αφού οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν λένε να υποχωρήσουν.

Παρόλο που καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ελλείψεις -τουλάχιστον στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), υπάρχουν ακόμη ελλείψεις και πολύ συχνά οι γιατροί αγωνιούν για το εάν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για τους ασθενείς τους.

Νοσοκομειακή φαρμακοποιός μεγάλου

νοσοκομείου της Αττικής δηλώνει στο iatropedia.gr ότι κι αυτό επιτεύχθηκε μέσω σημαντικής προμήθειας φαρμάκων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). «Αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί κάποιες ελλείψεις που υπήρχαν και ήταν σοβαρές. Ηταν ελλείψεις σε διουρητικά, αντιθρομβωτικά και κάποια άλλα φάρμακα, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα, μετά τις νέες ποσότητες που μας έφερε το ΙΦΕΤ», όπως λέει η φαρμακοποιός.

Γιατρός που υπηρετεί σε ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας μιλά στο ίδιο μέσο για «συχνές ελλείψεις που παρατηρούνται σε διουρητικά (ενέσιμη φουροσεμίδη), αγγειοσυσπαστικά (επινεφρίνη και βαζοπρεσίνη), ηπαρίνη, κορτιζόνες, γ – σφαιρίνη», ενώ υπογραμμίζει με τη σειρά του ότι «ιδιαίτερα στα αγγειοσυσπαστικά σκευάσματα οι ελλείψεις δεν έχουν αποκατασταθεί». «Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία γενικώς. Οχι μόνο στις ΜΕΘ.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα καθημερινής χρήσης, τα οποία δεν τα έχουμε και δεν ξέρω ακριβώς τι φταίει. Δεν τα παράγουν οι εταιρίες; Δεν έχει φροντίσει το κράτος να τα προμηθευτεί; Αλλά είναι καιρό αυτές οι ελλείψεις. Το εάν οι πρόσφατες προμήθειες του ΙΦΕΤ έλυσαν το πρόβλημα, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Το Νοσοκομείο δηλώνει “δεν έχω”. Τώρα, το πόσα έφερε, τι έφερε το ΙΦΕΤ και πώς τα διένειμε, δεν ξέρω», σημειώνει η γιατρός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις, αντικαθιστώντας σκευάσματα με άλλα, που έχουν ίδια ή παρόμοια δράση (δραστική ουσία). Ωστόσο, στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα ευρείας και καθημερινής χρήσης, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως αναφέρουν οι γιατροί. «Προφανώς είναι σοβαρές οι ελλείψεις. Είναι φάρμακα καθημερινής χρήσεως και προσπαθούμε να βρούμε ποιο άλλο φάρμακο μπορεί να εξυπηρετεί και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αντικατάσταση. Επίσημη απάντηση για το πώς και πότε θα διευθετηθεί το θέμα και πότε θα λήξει, δεν υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», όπως τονίζει με έμφαση η γιατρός.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των νοσοκομειακών φαρμακοποιών επίσης μειώνει τις επιπτώσεις, αφού με καλή διαχείριση των αποθεμάτων αλλά και καλή επικοινωνία μεταξύ τους το πρόβλημα έχει περιοριστεί στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Εχουμε και καλή συνεργασία μεταξύ μας τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Μιλάμε και καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Για εμάς πέρασε το πολύ δύσκολο διάστημα. Τα κοινοτικά φαρμακεία, της γειτονιάς δηλαδή, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Στα νοσοκομεία ήταν μικρό το χρονικό διάστημα που αντιμετωπίσαμε πρόβλημα» λέει η φαρμακοποιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αττικής,attikis