ΔΕΗ: Δεύτερο ναυάγιο με τις λιγνιτικές!

ΔΕΗ: Δεύτερο ναυάγιο με τις λιγνιτικές!15.07.2019Επιχειρήσεις

Επισημοποιείται σήμερα η νέα ακύρωση του διαγωνισμού για Φλώρινα - Μεγαλόπολη. Σχέδιο Χατζηδάκη για τη διάσωση της επιχείρησης

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Eπισημοποιείται σήμερα το ναυάγιο και του δεύτερου διαγωνισμού της ΔΕΗ

για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, χωρίς να αναμένεται η προσέλευση κάποιου επενδυτή.

Η ακύρωση του διαγωνισμού, όπως αναμένεται, ανοίγει τον δρόμο για την εκ του μηδενός διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενός σχεδίου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διάσωσης της ΔΕΗ.

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν φαίνεται πως έχουν γίνει, στις οποίες καίριο ρόλο διαδραματίζει ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, με πολυετή θητεία στις Βρυξέλλες.

Την αίσθηση του κατεπείγοντος για την αλλαγή πορείας της ΔΕΗ δίνει με κάθε ευκαιρία και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης.

Με δηλώσεις του την Παρασκευή υποστήριξε πως δεν έχει ακόμα πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στον όμιλο της ΔΕΗ και πως αυτή την ώρα ετοιμάζονται επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διάσωση της επιχείρησης και των εργαζομένων της.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, που δεν μπορεί να μιλάει κανείς σοβαρά για είσοδο στρατηγικού επενδυτή. «Και ο πλέον νεοφιλελεύθερος, και ο Φρίντμαν (σ.σ.: Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών, γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του) να ερχόταν, δεν θα πούλαγε τη ΔΕΗ γιατί δεν θα έβρισκε επενδυτή» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης

Δεσμεύσεις

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τελευταία δεν απαλλάσσει τη χώρα μας από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, με βάση και καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επιπλέον, παραμένουν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής σε επίπεδα κάτω του 50%, όταν η τελευταία έχει σήμερα περί το 74%.

Η προσπάθεια για μείωσή του μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει πως την επιβάρυνε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και σε αυτό το μέτωπο θα χρειαστεί διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα