«Δεν μπορώ τους σκηνοθέτες με τα τολμηρά ανεβάσματα»

«Δεν μπορώ τους σκηνοθέτες με τα τολμηρά ανεβάσματα»26.01.2018Τέχνες

Η σοπράνο από τη Ρουμανία Τσέλια Κοστέα μιλά για την «Τόσκα», που απόψε κάνει πρεμιέρα στη Λυρική

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Σε μια... άλλη ζωή μάλλον είχε γεννηθεί Ελληνίδα. Μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγήσει η ίδια την αγάπη της για τη χώρα μας, όπου τα τελευταία χρόνια ζει, τραγουδώντας ρόλους ρεπερτορίου και έχοντας ένα φανατικό κοινό να την ακολουθεί σε κάθε λαμπερή πρεμιέρα. Η Τσέλια Κοστέα, η Ρουμάνα υψίφωνος που θα ενσαρκώσει την «Τόσκα» στην ομώνυμη όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, σε μια συγκλονιστική

παραγωγή του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Λαζαρίδη, η οποία κάνει πρεμιέρα απόψε το βράδυ στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μιλά στη «δημοκρατία» για την ηρωίδα της, αλλά και για τη ζεστασιά με την οποία την έχει περιβάλει το ελληνικό κοινό.

«Λατρεύω την “Τόσκα”. Είναι ένας πολύ δυνατός ρόλος και ένας από τους αγαπημένους μου. Μάλιστα, αυτή η παραγωγή που παρουσιάζουμε με τη Λυρική έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, διότι με αυτήν έκανα το ντεμπούτο μου ως “Τόσκα” το 2011. Την έχω στην καρδιά μου».
Η εν λόγω παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, έπειτα από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο, ο οποίος μετέφερε τη δράση του έργου στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη. Η παράσταση υπογραμμίζει το στοιχείο της βίας, αφήνοντας «χώρο» στα ακραία συναισθήματα να εκφραστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

«Η παράσταση είναι σαν ένα φιλμ νουάρ» μας λέει η κυρία Κοστέα και συνεχίζει: «Η δράση τοποθετείται στο 1944, στην περίοδο του πολέμου. Χαίρομαι που είναι μια τέτοια παραγωγή, διότι δεν μπορώ καθόλου τις μοντέρνες εκδοχές. Δεν μπορώ τους σκηνοθέτες που αλλάζουν το λιμπρέτο και προχωρούν σε τολμηρά ανεβάσματα, τα οποία κάποιες φορές μοιάζουν πορνογραφικά. Ειδικά στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σύνηθες. Γι' αυτό, άλλωστε, είμαι και πολύ προσεκτική με τους ρόλους που επιλέγω. Δεν θέλω να κάνω πράγματα με τα οποία δεν αισθάνομαι άνετα.

Μερικές ημέρες πριν ήμουν στη Γερμανία, συγκεκριμένα στη Στουτγάρδη και στο Ντίσελντορφ, για την “Τόσκα”. Η συγκεκριμένη παραγωγή ήταν πραγματικά καλή για τα δεδομένα της Γερμανίας. Η παράσταση είχε κλασικά κοστούμια, αλλά μοντέρνα σκηνοθεσία». Η ιστορία της ιδιαίτερα δημοφιλούς όπερας περιστρέφεται γύρω από τη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας η οποία είναι παράφορα ερωτευμένη με τον σύντροφό της, τον Μάριο. Οταν ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, συλλαμβάνει τον Μάριο για τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του, η Τόσκα τον προσεγγίζει και τον παρακαλά να τον σώσει. Με υψηλό, όμως, αντίτιμο...

«Και οι δύο είμαστε τραγουδίστριες της όπερας. Πιστεύουμε πολύ στον έρωτα και στη ζωή» αναφέρει η κυρία Κοστέα, σχολιάζοντας τις ομοιότητές της με την ηρωίδα, και τονίζει ότι η «Τόσκα» είναι μια ιδεαλίστρια που πιστεύει στα υψηλά ιδανικά.
Στον ρόλο του Σκάρπια κάνει το ντεμπούτο του ο διακεκριμένος Ελληνας βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Τηλιακός, ενώ τον Μάριο Καβαραντόσι θα ερμηνεύσει στην πρώτη διανομή ο διακεκριμένος Τσέχος τενόρος Πάβελ Τσέρνοχ. Στη δεύτερη διανομή, τον Καβαραντόσι ερμηνεύει ο τενόρος της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου. Την παραγωγή διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

«Στην άλλη μου ζωή θα ήμουν Ελληνίδα»

Η Τσέλια Κοστέα ζει μόνιμα στην Ελλάδα επί σειράν ετών και δηλώνει «ερωτευμένη» με τη χώρα μας. «Εδώ είμαι σαν να βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Φανταστείτε ότι τραγουδώ πιο συχνά στην Ελλάδα απ' ό,τι στη γενέτειρά μου, τη Ρουμανία. Χαίρομαι που το κοινό εδώ με αγαπά τόσο πολύ. Νομίζω ότι σε μια άλλη ζωή μάλλον είχα γεννηθεί εδώ».

Info: Οι παραστάσεις της «Τόσκα» θα διαρκέσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα