«Δεν εντάσσεται η αλόη βέρα στα καρκινογόνα»

Η απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγ. Φιλόπουλου βάζει τέλος στην παραφιλολογία

Μετά την τεράστια ανησυχία που επικράτησε τις τελευταίες ώρες σχετικά με την αλόη βέρα και το κατά πόσο βρίσκεται στις λίστες του ΠΟΥ, ως πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία.

Η αλόη βέρα έχει προστεθεί από το 2016 στην ομάδα 2Β στη λίστα του ΠΟΥ έπειτα από διετή μελέτη σε αρουραίους, που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό ήταν ενισχυμένο

με ένα εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος (κεντρική φωτό) έκανε σαφές πως υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες σε αυτή τη λίστα.

«Η πρώτη αφορά την αποδεδειγμένη στον άνθρωπο καρκινογόνο ουσία. Η δεύτερη σχετίζεται με ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν δύο υποκατηγορίες που υπάρχουν αποδείξεις από πειραματόζωα, επειδή μπορεί η δράση που λειτουργεί στα πειραματόζωα να λειτουργεί και στον άνθρωπο. Πρέπει, όμως, να διερευνηθεί για να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν είναι καρκινογόνος ή όχι» εξήγησε και συνέχισε: «Επομένως η αλόη βέρα δεν εντάσσεται στα επιβεβαιωμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει και να μας ανησυχεί, αλλά πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι δοσολογίες. «Ενα από τα προβλήματα σε αυτά τα πράγματα είναι να προσδιορίσεις ποια είναι η δόση που είναι καρκινογόνος, είναι πολύ σημαντικό αυτό» υποστήριξε.

Τέλος, τόνισε ότι αυτό που τους απασχολεί κυρίως είναι τα αποδεδειγμένα καρκινογόνα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει, πώς θα δικαιολογηθεί και αναλόγως θα βγάλουμε και εμείς μια ανακοίνωση για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή βάση» κατέληξε ο κ. Φιλόπουλος.

Τη δική της εξήγηση έδωσε νωρίτερα χθες η καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη. «Η φλούδα στην αλόη βέρα περιέχει ουσίες που ανήκουν στις πιθανές καρκινογόνες. Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο, είναι μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται στον φλοιό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η αλόη βέρα είναι η ονομασία όλου του φυτού και αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ. Το ζελέ είναι που έχει τις φαρμακευτικές, καλές ιδιότητες, οι οποίες είναι καλλυντικές, επουλωτικές, έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά η φλούδα περιέχει δυστυχώς ανθρακινόνες, ουσίες που ανήκουν στα πιθανά καρκινογόνα».

Παράλληλα, έκανε σαφές πως η φλούδα του φυτού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται ούτε να πολτοποιείται. «Δεν πρέπει να την ακουμπάμε πάνω μας, ούτε να τη βράζουμε για να την πιούμε» τόνισε και συνέχισε: «Αυτό που θα συνιστούσα να αποφύγει οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποια επιβάρυνση γενετική για καρκίνο είναι να χρησιμοποιεί πόσιμη αλόη. Αυτά τα σκευάσματα – συμπληρώματα διατροφής δυστυχώς δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα, οπότε σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο ενδοκρινολόγος Λεωνίδας Ντούντας τόνισε ότι υπάρχουν 538 μελέτες -οι περισσότερες θετικές- που δείχνουν ότι η αλόη βοηθά και ότι έχει αντικαρκινική δράση, όχι προκαρκινική. Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν λείπουν οι παρενέργειες: «Είναι γνωστό ότι η αλόη από το στόμα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, υποκαλιαιμία, έχει αναφερθεί ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά είναι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένους ασθενείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν,den