Δεν λύθηκε το πιθανό αδιέξοδο για την εκλογή του Προέδρου!

Δεν λύθηκε το πιθανό αδιέξοδο για την εκλογή του Προέδρου!15.02.2019Παρασκήνιο

Συνταγματική αναθεώρηση: Η μεγάλη αντίφαση με τη μη διάλυση της Βουλής, αλλά και το «όχι» στην προσφυγή στον λαό

Στη σκιά της παραλίγο εμπλοκής με το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, που τελικώς «πέρασε», ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η καταμέτρηση, ωστόσο, των ψήφων για το επίμαχο θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από

τις εθνικές εκλογές δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων. Κι αυτό διότι αν και η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την άμεση προσφυγή στις κάλπες με ευρύτατη πλειοψηφία 221 ψήφων, ωστόσο τρεις επιμέρους κυβερνητικές προτάσεις δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες 151 ψήφους. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η μέγιστη αντίφαση της ψηφοφορίας, μια και αν και οι κεντρικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση από τις εκλογές υπερψηφίστηκαν με 221 και 220 ψήφους, εντούτοις την ίδια στιγμή απορρίφθηκαν επιμέρους διατάξεις, όπως λόγου χάριν η προσθήκη στο άρθρο 30 για απευθείας εκλογή από τον λαό, που έλαβε μόλις 148 ψήφους.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο η αντιπολίτευση είπε ηχηρό «όχι» στην προσφυγή στον λαό, αλλά και πιθανότατα ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι Νίκος Κοτζιάς και Σταύρος Κοντονής, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά.

Βάσει σχεδίου

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, πηγές της Ν.Δ. μίλησαν για συντονισμένη κίνηση της κυβέρνησης ώστε να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών, ενώ διερωτήθηκαν με ποιον τρόπο οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα ψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις στην επόμενη ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, με πλειοψηφία 151, 167 και 157 «ναι» εγκρίθηκε τελικώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, που αφορά την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές «γαλάζιες» διαρροές.

Ευρύτατη συναίνεση, πλην του άρθρου για τον πρώτο πολίτη της χώρας, έλαβε και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών (253 «ναι» και 17 «όχι»), αλλά και το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 «ναι», 33 «όχι» και 1 «παρών»). Με 231 θετικές ψηφίστηκε και το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεών τους.

Οσον αφορά τη Ν.Δ., η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων συγκέντρωσε 93 ψήφους και επομένως δεν τίθεται καν στην ψηφοφορία που θα γίνει σε έναν μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το άρθρο 24 για τα δάση, που έλαβε 84 ψήφους.

«Περνούν» ωστόσο, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις της Ν.Δ. για τους στρατοδίκες και για το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήνει εξεταστικές επιτροπές. Συνολικά, από την ψηφοφορία απουσίασαν 26 βουλευτές. Οπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ., εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν ψήφισαν στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να μην περάσει καμία διάταξη με 180 ψήφους, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Απουσίασαν ακόμη οι τέσσερις βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, πλην του Γιάννη Σαρίδη, που άλλωστε ακολουθεί τον δικό του δρόμο εδώ και μήνες.
Δεν παρέστησαν ακόμη οι Γιώργος Κασαπίδης της Ν.Δ. και οι ανεξάρτητοι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς και Στάθης Παναγούλης.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το τι ψήφισε κάθε βουλευτής, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία, η οποία θα γίνει σε έναν μήνα, θα προηγηθεί περιορισμένη συζήτηση διάρκειας μίας ημέρας επί των προτάσεων προς αναθεώρηση, που συγκέντρωσαν στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 151 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα