Η «Χιόνη» αγρίεψε για τα καλά

Η «Χιόνη» αγρίεψε για τα καλά15.02.2019Ρεπορτάζ

Στα Χανιά οι μεγαλύτερες ζημιές, δεν έφυγαν πλοία από τα λιμάνια, μπήκε λουκέτο στον Εθνικό Κήπο!

Εντονη έκανε και χθες την παρουσία της η κακοκαιρία «Χιόνη», με ισχυρές βροχές, που έπληξαν κυρίως το νότιο Αιγαίο και ειδικά την Κρήτη. Μάλιστα, τα Χανιά ήταν το μεγαλύτερο «θύμα»

των έντονων φαινομένων, καθώς σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές. Την ίδια στιγμή, λόγω των θυελλωδών ανέμων, που έφταναν τα 9-10 μποφόρ στα πελάγη, προβλήματα δημιουργήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρέθηκε χθες το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των δήμων στα Χανιά. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές που έπληξαν την περιοχή από το πρωί της Τετάρτης έφεραν μαζί τους πλημμύρες σε δρόμους, σπίτια και καλλιέργειες, υπερχειλίσεις χειμάρρων και παραποτάμων, κατολισθήσεις (που αφορούσαν κυρίως χώματα και πέτρες) και πτώσεις δέντρων σε όλους τους οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Επίσης, εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισάμου, και Κανδάνου - Σελίνου, ενώ οι τρεις τελευταίες σχολικές μονάδες δεν θα ανοίξουν ούτε σήμερα. Βλάβες σημειώθηκαν στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων και το δίκτυο της ΔΕΗ.

Πάντως, από το πρωί συνεργεία των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας βρέθηκαν στους δρόμους προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτακτη ανάγκη

Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί είχε αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και να ενημερωθεί η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν ως «πλημμυροπαθείς».

Παράλληλα χθες οι θυελλώδεις άνεμοι «καθήλωσαν» τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού εκτελούνταν με πλοία μόνο συμβατικού τύπου. Επίσης, κλειστές παρέμειναν οι γραμμές Πάχη Μεγάρων - Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα και Κυλλήνη - Ζάκυνθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση των ανέμων που έπνεαν χθες το πρωί ήταν η αιτία που μπήκε «λουκέτο» ακόμα και στον Εθνικό Κήπο! Πάντως, και σήμερα ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά ηπειρωτικά και σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο, ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα