Δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης πλεονασμάτων

Δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης πλεονασμάτων14.05.2018Πρόσωπα

Παραδοχή για εύθραυστη ανάκαμψη από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φρ. Κουτεντάκη

Στην ευθεία παραδοχή ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη και ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 προχώρησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό

- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πρέπει να προστατευτεί, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν αβεβαιότητες» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης και επισήμανε για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Αν και το ακριβές ύψος τους μπορεί και πρέπει να συζητηθεί, εντούτοις είναι μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Συνεπώς, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσής τους».

Επιπλέον, αναγνώρισε ότι «με το τέλος του προγράμματος», δηλαδή του τρίτου Μνημονίου, «δεν θα πάψουν να ισχύουν δημοσιονομικοί περιορισμοί», αλλά υποστήριξε ότι «φαίνεται να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που επιτρέπει τη μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών, είτε την επέκταση της κοινωνικής προστασίας είτε και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών».

Ο κ. Κουτεντάκης, που ως τέως γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής συμμετείχε μέχρι πρότινος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις η τέταρτη αξιολόγηση και η ρύθμιση για το χρέος, συμπληρώνοντας: «Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης επιστρέφει στο εσωτερικό της χώρας, όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι μεσοπρόθεσμες κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού παραδέχτηκε, επίσης, ότι «όσο υψηλότερο το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο περισσότεροι οι πόροι που αφαιρούνται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, το περσινό υπερπλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ «ροκάνισε» την ανάπτυξη και συγκεκριμένα αφαίρεσε 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα