Δεν υπήρχε αντίδοτο για οχιά

Δεν υπήρχε αντίδοτο για οχιά22.08.2018Υγεία

Το υπουργείο Υγείας θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς αντιοφικούς ορούς

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Απροστάτευτοι είναι όσοι δεχτούν τσίμπημα από φίδι στη βόρεια Ελλάδα, αλλά -όπως φαίνεται- και σε όλη τη χώρα, αφού τα φάρμακα- αντίδοτα σπανίζουν, είναι δυσεύρετα και δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία (ούτε σε εκείνα των αγροτικών περιοχών), με συνέπεια οι ασθενείς να περιμένουν για ώρες αν -και κυρίως πού- θα βρεθεί ο απαραίτητος αντιοφικός

ορός.

Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις που συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται οι ίδιοι με τα Ι.Χ. τους να μεταβούν σε νοσοκομεία άλλων νομών για να πάρουν τους ορούς. Πριν από λίγες ημέρες 22χρονος από την Κονταριώτισσα Πιερίας εργαζόταν με τους γονείς του στα χωράφια όταν τον τσίμπησε οχιά στο δεξί χέρι. Ο πατέρας του τον μετέφερε απευθείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου εισήχθη για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Για κακή του τύχη, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε αντιοφικός ορός.

Αντίδοτο όμως δεν υπήρχε και σε κανένα άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα ή κέντρο της Πιερίας, με συνέπεια οι γιατροί να ψάχνουν το φάρμακο για το δηλητήριο της οχιάς στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του νεαρού, σε συνεννόηση με τους γιατρούς και προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, με δανεικό αμάξι έσπευσε στο «Γεννηματάς» και στη συνέχεια στο ΑΧΕΠΑ, απ' όπου πήρε δύο ορούς που του χορηγήθηκαν.

Δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό στην Πιερία, καθώς, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστη Μυστρίδη, σε μόλις 15 ημέρες το νοσοκομείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 16 περιστατικά από τσίμπημα οχιάς (στα 13 χρειάστηκε η χορήγηση αντιοφικού ορού), ενώ το νοσοκομείο διέθετε μόλις τέσσερις ορούς!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο». «Κάποια νοσοκομεία έχουν και κάποια όχι. Ωστόσο σε εκείνα που διαθέτουν οι οροί λήγουν στα τέλη Αυγούστου» σχολιάζει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ από τη Θεσσαλονίκη Πέτρος Κετικίδης. «Η Πολιτεία επέδειξε μεγάλη προχειρότητα για το ζήτημα. Επειδή δεν φρόντισε να προμηθευτεί εγκαίρως ορούς από την κατηγορία 2, υποβάθμισαν το φάρμακο στην κατηγορία 3, για να μην είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, παρά μόνο σε νοσοκομεία αναφοράς» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα