Και μετά τα πανηγύρια η κάθοδος των δανειστών

Και μετά τα πανηγύρια η κάθοδος των δανειστών22.08.2018Πρόσωπα

Ερχονται εντός του Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των θεσμών. Τι θα τσεκάρουν στον πρώτο μετα- μνημονιακό έλεγχο της «ενισχυμένης εποπτείας»

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Για τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματίσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών την επάνοδό τους στην Αθήνα για την πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας». Οι επικεφαλής του γνωστού κουαρτέτου των δανειστών (με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που

μάλλον θα αναλάβει άλλη θέση) πιθανότατα θα αφιχθούν στις 14 του μήνα και θα παραμείνουν μόλις δυο τρεις ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν με τους συναρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη των υπουργείων τον κορμό των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν:

• Η περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει κανονικά την ήδη ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 16 του μήνα. Ωστόσο, θεωρεί ότι το επώδυνο μέτρο δεν θα συμπεριληφθεί στη συνέχεια στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο, καθώς έως τότε θα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις υπεραπόδοσης στον φετινό Προϋπολογισμό και θετικές προβολές για το 2019. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι είτε η αναστολή της μείωσης είτε η ακύρωσή της μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγκρίσεως από τους δανειστές.

• Η ενεργοποίηση ή μη των «αντιμέτρων» του 2019 και η αξιοποίηση του «δημοσιονομικού χώρου» 700.000.000-800.000.000 ευρώ, που βλέπει και θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση φέτος, προκειμένου να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις ή/και σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

• Η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια πρώτη αύξηση εντός του τρέχοντος έτους ή από την 1η Ιανουαρίου 2019.

• Οι μνημονιακές εκκρεμότητες, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Ακόμα πιο κρίσιμος θα είναι ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος, που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο, καθώς η θετική έκβασή του είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την πρώτη επιστροφή, ύψους 600.000.000 ευρώ, από τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και επιμελητήρια

Τις δυσκολίες που κρύβει η διαδρομή της χώρας μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια σκιαγραφούν συνομοσπονδίες και φορείς, ζητώντας άμεσα μία σειρά από μέτρα ανακούφισης και ανάπτυξης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν νοείται έξοδος από τα Μνημόνια χωρίς να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης. «Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι φαινομενική και ουδόλως ουσιαστική, καθώς έπειτα από οκτώ χρόνια σκληρών και άδικων πολιτικών λιτότητας, η Οδύσσεια του ελληνικού λαού συνεχίζεται» αναφέρει η συνομοσπονδία. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας χαρακτήρισε την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα, εννέα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Το τέλος του δρόμου της κρίσης θα το δούμε μόνο αν δείξουμε την απαιτούμενη των περιστάσεων σοβαρότητα και δεν παρασυρθούμε και πάλι από παροχολογία που την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο μέρος του βάρους των μέτρων λιτότητας, δεν έχουν το περιθώριο να δουν να γίνονται άλλα λάθη» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι τα Μνημόνια βρίσκονται πια πίσω μας, όμως η μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση συνεχίζεται, η έκβασή της δε απαιτεί συναίνεση, συνεργασία, δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις. Στη δική του ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας αναφέρει ότι τα επικίνδυνα μπορεί να πέρασαν, τα δύσκολα, όμως, είναι ακόμη μπροστά μας και η βιώσιμη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας που αφορά τους μικρομεσαίους της αγοράς θα εξαρτηθεί από το πότε θα εφαρμοστεί μια σειρά από μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα