Δημ. Βερβεσός: «Πού θα βρεθούν τα κονδύλια και οι δικαστές;»

Δημ. Βερβεσός: «Πού θα βρεθούν τα κονδύλια και οι δικαστές;»23.07.2018Παρασκήνιο

Τη δική του διάσταση στο θέμα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Είχε καλέσει, μάλιστα, τον υπουργό να ενημερώσει για το κόστος της πρωτοβουλίας του και τον τρόπο με τον οποίο θα βρει τα κονδύλια για την υλοποίηση του σχεδίου του.

«Πού

θα τα κάνει, πόσο κοστίζουν, πού θα βρει τα κονδύλια; Πώς θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτή τη στιγμή, στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών, ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά ανέρχονται σε 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φτάνουν στο 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;» αναρωτήθηκε ο κ. Βερβεσός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το έλλειμμα ρευστότητας προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν συνήγορο να πληρώνονται δύο με τρία χρόνια μετά.

Από την τσέπη τους!

«Φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε.

Οπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη σύστασης νέων Πρωτοδικείων, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη τα δικαστήρια συγχωνεύονται αντί να εξαπλώνονται;

Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι θεωρούν ότι το σχέδιο Κοντονή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκείνος δήλωσε την αντίθεσή του «σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ' ύλην αρμοδίους».

Keywords
Τυχαία Θέματα