Δώρο των ΗΠΑ σε Ερντογάν η αποχώρηση από τη Συρία

Δώρο των ΗΠΑ σε Ερντογάν η αποχώρηση από τη Συρία21.12.2018Ειδήσεις

Δεν το ήξεραν ούτε στο Πεντάγωνο! Οι Τούρκοι απειλούν ήδη τους Κούρδους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Νέος σάλος έχει ξεσπάσει διεθνώς από την ξαφνική απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την αποστολή τους εκεί, εξουδετερώνοντας

τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν πάρει την τελική απόφασή του, ο πρόεδρος Τραμπ είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία -σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο- οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία, απόρροια της οποίας φαίνεται πως είναι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι περίπου 2.000 στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία θα αποχωρήσουν μέσα στις επόμενες 100 ημέρες, ενώ το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται στη χώρα θα φύγει το επόμενο 24ωρο!

Η απόφαση του Τραμπ έπιασε στον ύπνο όχι μόνο τα στρατεύματα στη Συρία, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Ματίς, ο οποίος όχι μόνο δεν γνώριζε τίποτα, αλλά ήταν αντίθετος σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί ακόμα. Η στάση του Ματίς τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει αν παραμείνει στον Λευκό Οίκο ή θα αποτελέσει μια «παράπλευρη απώλεια».

Την ίδια ώρα, η απόφαση του προέδρου Τραμπ έχει δώσει «φτερά» στην κυβέρνηση Ερντογάν. Μιλώντας από την Ντόχα του Κατάρ, ο υπουργός Αμυνας Χουλούζι Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία «θα θάψει στα χαρακώματά τους» τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πλέον αισθάνονται βαθιά προδομένοι από την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν την Αγκυρα να μην κινηθεί ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, οι οποίες τελούσαν υπό την προστασία των Αμερικανών. Από την πλευρά τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, δήλωσαν χθες ότι προτίθενται να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Απειλούν ακόμη οι τζιχαντιστές» λένε οι σύμμαχοι

Μόνο καλά λόγια είχε να πει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, για τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «δίκαιη» την απόφασή του για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία. « Ο Ντόναλντ έχει δίκιο και εγώ συμφωνώ μαζί του» τόνισε ο Πούτιν, αναφερόμενος στην άποψη του Τραμπ ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί στη Συρία.

Αυτή την άποψη, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία θεωρούν ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υποστήριξε ότι η μονομερής αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και «να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί». «Υπάρχει ο κίνδυνος οι συνέπειες της απόφασης αυτής να πλήξουν τη μάχη μας εναντίον του Ι.Κ.» πρόσθεσε ο Μάας, υπογραμμίζοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «εξακολουθεί να είναι ενεργή στην ανατολική Συρία».

Από την πλευρά τους, Γαλλία και Βρετανία -που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά του Ι.Κ.- δήλωσαν πως θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα