Εισαγωγή σε σχολές χωρίς πανελλαδικές από το 2020

Εισαγωγή σε σχολές χωρίς πανελλαδικές από το 202004.09.2018Παιδεία

Το τελικό σχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Κάτι από τις παλιές δέσμες, με εξέταση σε τέσσερα βασικά μαθήματα, τέσσερις ομάδες προσανατολισμού -όσα και τα επιστημονικά πεδία-, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας και μηχανογραφικό

που θα υποβάλλεται σε τρία στάδια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η τελική πρόταση για τις αλλαγές στη Γ' Λυκείου που παρουσίασε χθες ο Κώστας Γαβρόγλου.

Επίσης, στο ίδιο σχέδιο, που θα εφαρμοστεί το 2020, περιλαμβάνονται ξεχωριστές εξετάσεις για το απολυτήριο με συμμετοχή και του βαθμού του στην πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, εισαγωγή συστήματος ελεύθερης πρόσβασης σε μερικές σχολές και τμήματα κατόπιν επιλογής.
Οι προτάσεις για την αναμόρφωση του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα, όπως ανέφερε ο Κώστας Γαβρόγλου, να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Τι θα γίνει σε Α' και β' Λυκείου

Η αναμορφωμένη τελευταία τάξη του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθούν. Οι άλλες πτυχές των αλλαγών θα περιλαμβάνουν νέα προγράμματα σπουδών στο γυμνάσιο και στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, όπως επίσης στενή σύνδεση του Γενικού με το Επαγγελματικό Λύκειο. Οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου θα είναι εγκύκλιων σπουδών, ενώ η Γ' Λυκείου θα έχει ρόλο προπαρασκευαστικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη β' τάξη, η μόνη αλλαγή θα εφαρμοστεί από το φετινό σχολικό έτος, με το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας να αντικαθίσταται από το «Πολίτης και Δημοκρατία».

Μείωση των ωρών διδασκαλίας

Στη Γ' Λυκείου, οι ώρες διδασκαλίας, σύμφωνα με το σχέδιο Γαβρόγλου, μειώνονται σε 29 από τις 32 που ισχύουν σήμερα. Νεοελληνική Γλώσσα, Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή είναι τα κοινά μαθήματα Γενικής Παιδείας. Οι Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται τέσσερις, καθώς «σπάει» η Θετική σε Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας. Τα μαθήματα κάθε ομάδας είναι ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Επιπλέον, για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα, που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα.

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στη Γ' Λυκείου, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Θρησκευτικά και τα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού.
Για το απολυτήριο οι μαθητές θα εξετάζονται σε επίπεδο δήμων ή Περιφέρειας στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και τα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού). Ο βαθμός θα καθορίζεται κατά 40% από τις ενδοσχολικές εξετάσεις τοπικού χαρακτήρα, κατά 60% από τον βαθμό των τετραμήνων, για τα Θρησκευτικά από τον μέσο όρο των τετραμήνων, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός στη Φυσική Αγωγή.

Προβληματισμοί

Η ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργείου Παιδείας, όπως είναι εύλογο, δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Πώς θα διασφαλιστεί ουσιαστικά το αδιάβλητο των τοπικού χαρακτήρα εξετάσεων για το απολυτήριο, πολύ περισσότερο όταν ο βαθμός αυτός θα συμμετέχει στην εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ; Πώς θα διασφαλίζεται ότι τα θέματα των ενδοσχολικών απολυτήριων εξετάσεων θα έχουν κοινό βαθμό δυσκολίας σε εθνικό επίπεδο; Ποιοι θα επιφορτιστούν με τη συμβουλευτική των μαθητών πριν από την αρχική δήλωση προτίμησης σχολών;

Και μηχανογραφικό πριν από τη Γ' Λυκείου

Η πιο περίπλοκη διαδικασία του νέου συστήματος εισαγωγής είναι το μηχανογραφικό, που θα συμπληρώνεται σε τρία στάδια.
Τον Ιούλιο πριν από τη Γ' Λυκείου οι μαθητές θα συμπληρώνουν 10 προτιμήσεις σχολών ή τμημάτων. Το υπουργείο έδωσε ως ενδεικτικό τον αριθμό δέκα σχολών στην αρχική δήλωση, αλλά περίπου τόσες είναι οι επιλογές που και σήμερα έχουν οι μαθητές. Αν δεν γίνει η πρώτη δήλωση, οι μαθητές θα χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ή χωρίς πανελλαδικές για τη χρονιά αυτή.

Από την πρώτη δήλωση θα προκύψουν κάποια τμήματα που θα έχουν ίσες ή λιγότερες προτιμήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις. Αυτά θα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Τα υπόλοιπα θα είναι τμήματα προσβάσιμα μόνο με πανελλαδικές (ΤΠΠΕ).
Οι μαθητές θα ενημερώνονται πόσες από τις επιλογές τους είναι ΤΕΠ και ΤΠΠΕ. Αν ο μαθητής έχει έστω μία επιλογή ΤΕΠ, τότε τον Φεβρουάριο πρέπει να υποβάλει δεύτερη, δεσμευτική, αν θέλει να πάει σε πανελλαδικές για ένα τμήμα ΤΠΠΕ ή αν θέλει μόνο με τον βαθμό απολυτηρίου να εισαχθεί στο τμήμα ΤΕΠ που δήλωσε. Οι μαθητές που θα εισάγονται σε Τμήμα Ελεύθερης Επιλογής δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής.

Οι μαθητές που επέλεξαν τις πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους της τελικής επίδοσης υποχρεούνται να συμπληρώσουν πάλι μηχανογραφικό και να θέσουν όσες επιλογές τμημάτων επιθυμούν, ασχέτως του περιεχομένου του πρώτου μηχανογραφικού, και θα εισαχθούν σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής, συνυπολογίζοντας και τον βαθμό του απολυτηρίου.

Για τους παλαιότερους αποφοίτους δεν προτείνεται να λογίζεται το απολυτήριο, δεδομένου ότι όταν αποφοίτησαν δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη. Συνεπώς, οι υποψήφιοι αυτοί συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και σήμερα.

Κατά 10% θα μετράει ο βαθμός απολυτηρίου

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχίσουν να εισάγονται οι υποψήφιοι στην πλειονότητα των σχολών και των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, όμως ο βαθμός θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από το απολυτήριο. Αυτή η αναλογία θα ισχύσει το 2020, ενώ σταδιακά προτείνεται να μεταβληθούν αυτές οι ποσοστώσεις με ενίσχυση του ποσοστού του απολυτηρίου.

Στα τμήματα που απαιτείται ειδικό μάθημα (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κ.λπ.), η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω Τμήματος Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ).

Δηλαδή, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την πρώτη δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των πανελλαδικών:
•Εξέταση σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και τρία μαθήματα ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού με έξι ώρες εβδομαδιαία).
•Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα Επιστημονικά Πεδία.
•Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας και όλα τα μαθήματα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν ίδια συμμετοχή στον υπολογισμό των μορίων.
•Κατάργηση των Λατινικών στην ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και αντικατάσταση από την Κοινωνιολογία.
•Αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων για το απολυτήριο.
•Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στα οποία θα μπορούν να εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς πανελλαδικές, παρά μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα