Εισαγγελέας αγνόησε στοιχεία φωτιά του FBI

Εισαγγελέας αγνόησε στοιχεία φωτιά του FBI05.01.2019Παρασκήνιο

Αρνήθηκε να παραλάβει (στη Βιένη) τις αποδείξεις σε βάρος πρώην υπουργού

Ισχυρίστηκε (όπως και ο Διώτης, που καταδικάστηκε για τη «λίστα Λαγκάρντ») ότι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα

Οι περίεργες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που «φρενάρουν» την υπόθεση

Η Θέση μας: Ο προκλητικός βίος της ευρω-ελίτ

Διαβάστε επίσης:

►Η Ελλάδα
έχει 10 μίλια χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, αλλα δεν... το θυμάται!►Μαριονέτες του Σόρος έγιναν υπουργοί στην Αλβανία!►Πώς η κρίση εξολοθρεύει το Στράτευμα►Οι μεγάλες δίκες του 2019►Ελ. Σκιαδάς: Πότε καθιερώθηκε να ρίχνεται ο Σταυρός με κορδέλα►Οι πίσω μου σελίδες: Οι μάνατζερ, ο Βαρδής και οι Vikings

Εισαγγελέας αγνόησε στοιχεία-φωτιά του FBI!

Αποκάλυψη: Αρνήθηκε να παραλάβει στη Βιένη από τους Αμερικανούς τις αποδείξεις που είχαν συλλέξει σε βάρος πρώην υπουργού για το σκάνδαλο Novartis

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Είναι Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του παλαιού έτους, και ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης περνάει την είσοδο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, για να επισκεφτεί το γραφείο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Οι εισαγγελείς τού ανακοινώνουν ότι αίρουν με ειδική διάταξη το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο απολάμβανε έως εκείνη τη στιγμή, και ότι θα ασκήσουν ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος του. Ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στις συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες, δεν άκουσε ποτέ κάτι τέτοιο... και έτσι απλώς τους χαιρέτησε ευγενικά, δίνοντάς τους μάλιστα τις απαραίτητες -λόγω των ημερών που διανύουμε- ευχές. Σύμφωνα, βεβαίως, με άλλες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που προέκυψαν χθες, ο κ. καθηγητής ξεσπάει σε κλάματα στο γραφείο της Εισαγγελίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κύριος κοσμήτωρ φεύγει από τη ΓΑΔΑ και εν συνεχεία καταφέρνει να κάνει μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που μαθαίνει τα δυσάρεστα γι' αυτόν νέα κάτι, για το οποίο όλοι εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί χρειαζόμαστε πολλές ημέρες και εξαιρετική οργάνωση: να φορτώσει σε φορτηγά την οικοσκευή του με προορισμό τη Μαδρίτη. Και μπορεί την περασμένη Τετάρτη στη συνέντευξη που έδωσε στον Σκάι και στη Σία Κοσιώνη, η οποία προσπαθούσε επιμελώς να χαράξει την «αγιογραφία» του, ο κ. Μανιαδάκης να δήλωσε ότι το ταξίδι στη Μαδρίτη ήταν εντός της ρουτίνας του, αφού κάνει «τουλάχιστον 70 ταξίδια τον χρόνο», όμως ποτέ δεν μας εξήγησε εάν σε όλα τα ταξίδια παίρνει μαζί και την οικοσκευή του.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, μοιάζει να είναι άλλη. Από τα γεγονότα καταλαβαίνει κανείς ότι ο κ. Μανιαδάκης είχε από πριν οργανώσει τη διαφυγή του και άρα ήταν ενημερωμένος. Ποιο είναι το «βαθύ λαρύγγι» που τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί. Πάντως, αυτό το πρόσωπο γνώριζε καλά τις δικαστικές εξελίξεις. Τόσο καλά, που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ακόμη και ότι συμμετείχε στις δικαστικές εξελίξεις. Κι αν κάτι τέτοιο τελικά αποδειχτεί, δεν θα είναι η μόνη «πληγή» του δικαστικού συστήματος σε αυτή την υπόθεση, που μοιάζει να... πυορροεί.

Γιατί μπορεί το ταξίδι του κ. Μανιαδάκη στη Μαδρίτη -μία πόλη από την οποία εκτελούνται οι περισσότερες πτήσεις για τη Λατινική Αμερική- να μην έγινε ποτέ, καθώς οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα, όμως υπάρχει ένα άλλο ταξίδι, το οποίο μπορεί να ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση. Αυτό που έκαναν τρεις εισαγγελείς, από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ο εποπτεύων εισαγγελέας στη Βιένη, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους σε «ουδέτερο» έδαφος και να ανταλλάξουν στοιχεία.

Το συγκεκριμένο ταξίδι έγινε γνωστό εκ των υστέρων μέσω του Τύπου. Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ένας εκ των εισαγγελέων αρνήθηκε να παραλάβουν οι ελληνικές Αρχές από τις αμερικανικές συντριπτικά στοιχεία (που είχε συλλέξει το FBI) σε βάρος Ελληνα, πρώην υπουργού. Η άρνησή του στηρίχθηκε σε έωλη νομική επιχειρηματολογία, η οποία μάλιστα εξόργισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα; Οτι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να κάνουν χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων.

Για την ιστορία να υπογραμμίσουμε δύο σημεία. Πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4356/2015, οι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος μπορούν να κάνουν χρήση ακόμη και παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιπλέον, τα μέσα δεν ήταν παρανόμως κτηθέντα. Δεύτερον, ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Διώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, επειδή υποστήριξε ότι η «λίστα Λαγκάρντ» δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Οπως καταλαβαίνετε, η περίπτωση του κ. Διώτη είναι πταίσμα μπροστά σε όσα συνέβησαν στη Βιένη.

Οι περίεργες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που «φρενάρουν» την υπόθεση

Ευθύνες, βεβαίως, έχει και η Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες, ο ύποπτος και διπλός ρόλος του κ. Μανιαδάκη είχε γίνει αντιληπτός εδώ και πολύ καιρό. Τον είχαν καταδείξει και οι αμερικανικές Αρχές. Επομένως θα έπρεπε να είχε αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου πολύ πριν επιχειρήσει να δραπετεύσει στο εξωτερικό. Η Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο δεν πρότεινε στον αρμόδιο ανακριτή την έκδοση εντάλματος σύλληψης, αλλά παρουσιάζει και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έρευνα της πολύκροτης υπόθεσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Εισαγγελία Διαφθοράς που καθυστερεί. Η ανακρίτρια κυρία Μπόζνου, στην οποία έχει ανατεθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο αυτή η υπόθεση δωροδοκιών, με τεράστια σε ύψος ποσά, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή τι κάνει; Ο κ. Φρουζής όχι μόνο δεν έχει κληθεί σε απολογία, αλλά από δικαστικούς κύκλους διαρρέειται ότι δεν έχει καν ξεκινήσει η ανάκριση. Αραγε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Ξένη Δημητρίου, δεν θα μπορούσε να παρέμβει και να ζητήσει κατεπείγουσα διενέργεια της ανάκρισης;

Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα στην υπόθεση είναι και η παρουσία της κυρίας Μαρίας Ζεντέλη - Παπασπύρου. Στο γραφείο της κυρίας Παπασπύρου «αραχνιάζουν» για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι έρευνες τόσο για τη Novartis όσο για την κυρία Νικολοπούλου, τη σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η «δημοκρατία» έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην κυρία Παπασπύρου και έχει επισημάνει εκτενώς όλες τις μεγάλες καθυστερήσεις των υποθέσεων που έχει αναλάβει αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε άλλες τόσες. Επιτέλους, πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις έρευνές της η κυρία Παπασπύρου;

Σοβαρές ευθύνες

Ευθύνες, τέλος, έχει και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, επειδή ανέχθηκε τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες στην εξέταση μιας υπόθεσης που ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον και φόρτωσε επιπλέον βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Ετσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, πάντως, προβάλλει εξαιρετικά ενοχλητικά στο προσκήνιο ένα μεγάλο ερώτημα για τη Δικαιοσύνη: Γιατί απαγορεύτηκε στον κ. Μανιαδάκη η έξοδος από τη χώρα, αλλά δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του; Είναι προφανές ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και πλέον κατηγορούμενος είναι ο ορισμός του υπόπτου φυγής. Γιατί, λοιπόν, απλώς του επιβλήθηκε ένας περιορισμός; Γιατί η Δικαιοσύνη έχει αργήσει τόσο πολύ να βρει τον δρόμο της σε αυτή την υπόθεση; Μια υπόθεση που, όπως όλα δείχνουν, μόλις τώρα άρχισε να ξετυλίγεται.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε γρήγορα ανακλαστικά, πρέπει να παρέμβει άμεσα και να επιμερίσει ευθύνες χωρίς ολιγωρίες. Στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι διαθέτει και πυγμή και αποφασιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα