Φυσιοθεραπεία για τον χρόνιο πόνο

Φυσιοθεραπεία για τον χρόνιο πόνο04.01.2019Θεραπεία

Ενα ποσοστό ασθενών μπορεί να βρει ανακούφιση (σε πλάτη, γόνατο και αυχένα) χωρίς να καταφύγει στα ισχυρά παυσίπονα

Από τη
Ρίτα Μελά

Μπορεί η φυσιοθεραπεία να μειώσει τους μυοσκελετικούς πόνους και ο ασθενής να αποφύγει τη φαρμακευτική αγωγή; Φυσικά μπορεί, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι η σωστή φυσιοθεραπεία μειώνει την ανάγκη ακόμα και για ισχυρά παυσίπονα.

Συγκεκριμένα, η φυσιοθεραπεία στον ώμο, στο γόνατο, στον αυχένα και στη

μέση καταπολεμά αποτελεσματικά τον πόνο, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο Ντιουκ. Ειδικότερα, επιστήμονες από τα δύο πανεπιστήμια εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 ασθενείς, ηλικίας 18-64 ετών. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι όσοι άρχισαν φυσιοθεραπεία μέσα σε τρεις μήνες από τη διάγνωση του μυοσκελετικού πόνου είχαν έως 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν συνταγογράφηση για ισχυρά παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών.

Ακόμα, όμως, κι αν χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα, με την έγκαιρη φυσιοθεραπεία μειωνόταν κατά 5%-10% η δόση των φαρμάκων που χρειάζονταν. «Οι πάσχοντες από μυοσκελετικούς πόνους στον ώμο, στο γόνατο, στον αυχένα ή στη μέση πρέπει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο φυσιοθεραπείας για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Eric Sun, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας, Περιχειρουργικής Ιατρικής και Ιατρικής Πόνου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό ''JAMA Network Open'', υποστηρίζουν την άποψη ότι για τους πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις πρέπει πρώτα να προσφέρονται στους ασθενείς μη φαρμακευτικές επιλογές» είπε ο δρ Sun.

Πώς μπορεί, όμως, η φυσιοθεραπεία να καταπολεμήσει τους μυοσκελετικούς πόνους; «Η φυσιοθεραπεία είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για πάσχοντες από χρόνιο πόνο ή έπειτα από έναν τραυματισμό, καθώς μπορούμε να παρέμβουμε τόσο στην οξεία φάση (π.χ. laser και electrostimulation) όσο και ύστερα από αυτήν» εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής - χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς από το Fysiotek Sports and Spine Lab: «Με τη βοήθειά της, οι μύες δυναμώνουν και ο ασθενής αποκτά σταδιακά καλύτερη και πιο ανώδυνη κινητικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα