Εκκληση επιστημόνων για «στοπ» στην ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης

To «πάγωμα» για έξι μήνες στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το GPT του OpenAI, για να σταματήσει αυτό που αποκαλούν «επικίνδυνη κούρσα», ζητούν ο Ιλον Μασκ (φωτό) και περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και στελέχη τεχνολογίας.

Με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στο «Future of Life Institute», την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον κλάδο της τεχνολογίας μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή της, επισημαίνουν

ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης να εγκλωβίζονται σε έναν αγώνα εκτός ελέγχου για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν ολοένα πιο ισχυρά ψηφιακά μυαλά, που κανείς -ακόμα και οι δημιουργοί τους- δεν μπορεί να καταλάβει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα».

Η επιστολή περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, ανταγωνιστικά για τον άνθρωπο με τη μορφή οικονομικών και πολιτικών διαταραχών. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι οι κορυφαίοι καθηγητές Τεχνητής Νοημοσύνης Stuart Russell και Yoshua Bengio, οι συνιδρυτές των Apple, Pinterest και Skype, καθώς και ο ιδρυτής της start-up AI Stability. «Καλούμε όλα τα εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης να σταματήσουν αμέσως για τουλάχιστον έξι μήνες την εκπαίδευση τέτοιων συστημάτων, πιο ισχυρών από το GPT-4. Αυτή η παύση θα πρέπει να είναι δημόσια και επαληθεύσιμη, και να περιλαμβάνει όλους τους βασικούς παίκτες. Εάν μια τέτοια παύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν και να θεσπίσουν μορατόριουμ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επιστολή ακολουθεί μια κούρσα πρωτοποριακών εκδόσεων Τεχνητής Νοημοσύνης τους τελευταίους πέντε μήνες, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT του OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, τον Νοέμβριο, και της κυκλοφορίας αυτού του μήνα του GPT-4. Εταιρίες όπως η Google, η Microsoft και η Adobe προσθέτουν επίσης νέα είδη δυνατοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης στις μηχανές αναζήτησης και στα εργαλεία τους, σε μια κίνηση που έχει φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα χέρια εκατομμυρίων καθημερινών χρηστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκκληση, Τεχνητής Νοημοσύνης,ekklisi, technitis noimosynis