Εκρηκτική ζήτηση επενδυτών για το (νέο) 15ετές ομόλογο!

Εκρηκτική ζήτηση επενδυτών για το (νέο) 15ετές ομόλογο!29.01.2020Οικονομία

Καλό νέο! Κοντά στα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές. Το Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911%

Μια ανάσα από τα 19 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το ελληνικό 15ετές ομόλογο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Μάλιστα, τo 80% θα καταλήξει σε κεντρικές τράπεζες,

συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911% και κουπόνι 1,875%, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 99,34, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ. Η κατανομή των επενδυτών δείχνει ότι σε asset managers κατέληξε το 68% της έκδοσης, σε τράπεζες το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία το 7%, ενώ τα hedge funds πήραν μόνο το 5%.

Στη γεωγραφική κατανομή, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πρώτο λόγο, παίρνοντας 32% και ακολουθούν η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, οι Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%.

Ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035, ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% της έκδοσης θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, ήτοι σε κεντρικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες, περίπου το 10% θα πάει σε τράπεζες και το υπόλοιπο περίπου 10% σε hedge funds. O ΟΔΔΗΧ με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφερε πέρυσι να εκτοξεύσει το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών στις νέες εκδόσεις ομολόγων στο 72,3%, από 45,6% το 2018 και ενώ ακόμα και την περίοδο 2005-2010, προτού η Ελλάδα αποκοπεί από τις αγορές και οδηγηθεί στα Μνημόνια, το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε το 53%.

Διεργασίες

Αντιστρόφως, η συμμετοχή των κερδοσκοπικών hedge funds, που πέρυσι περιορίστηκε στο 11% (έναντι 31,5% το 2018, αλλά μόλις 4% προ κρίσης), στόχος είναι να μειώνεται διαρκώς, προς όφελος του μεριδίου των real money investors και των τραπεζών (πέρυσι απέκτησαν το 16,7% των νέων εκδόσεων, έναντι 22,9% το 2018 και 43% προ κρίσης, όταν όμως δεν ίσχυαν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες). Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν, πάντως, «κλειδωμένη» ως και την τελευταία στιγμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν δοθεί η εντολή στους αναδόχους να «τρέξουν» την έκδοση, υπήρξαν έντονες διεργασίες στο ελληνικό στρατόπεδο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έβγαινε και η Γαλλία στις αγορές.

Επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα και ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές χαρακτήρισε τη σημερινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε ότι με την έκδοση αυτή χτίζεται μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ και ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Οι έξι επενδυτικές τράπεζες-ανάδοχοι του εγχειρήματος ήταν οι Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περσινού 5ετούς κρατικού τίτλου.

Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θα είναι επωφελής όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες, εν όψει των δικών τους εκδόσεων ομολόγων και των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων του «Ηρακλή», καθώς επίσης και για τις εισηγμένες εταιρίες που σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα