Κατάθεση με αντιφάσεις και έλλειψη στοιχείων!

Κατάθεση με αντιφάσεις και έλλειψη στοιχείων!29.01.2020Άρθρα

Ο Παναγιώτης Αθανασίου δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Ράικου, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για τον «Ρασπούτιν»

Εκτός θέματος βγήκε για ακόμα μία φορά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά -υποτίθεται- τις δήθεν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, με τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου να «αθωώνει» τελικά τον πρώην

υπουργό, αφού κατέθεσε ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τη φαρμακοβιομηχανία, ότι η Ελένη Ράικου δεν του μίλησε ποτέ για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, αλλά και ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τον περίφημο «Ρασπούτιν», παρά το γεγονός πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο από τη δεκαετία του '80. 

Ασφαλώς, η εγκυρότητα του κ. Αθανασίου τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς, αν και ισχυρίστηκε επανειλημμένως ότι δεν είχε κάποια σχέση με την υπόθεση Novartis, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατέθεσε στην Προανακριτική δημοσίευμα με ημερομηνία 11/01/2017 που αναφέρει ότι ο πρώην εισαγγελέας διέταξε νέα έρευνα για τη Novartis, με τον ίδιο να απαντά «δεν θυμάμαι σχετικά»... Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα για ποιον λόγο κλήθηκε ο εν λόγω -όχι και τόσο κομβικός, αλλά ούτε και αξιόπιστος- μάρτυρας, από τη στιγμή που ο ίδιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει ασχοληθεί με την εξεταζόμενη υπόθεση.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος στην κατάθεσή του έβγαλε τελικά την πικρία του, αφού παραδέχτηκε πως ήθελε και μια τρίτη θητεία, που δεν του δόθηκε -γεγονός που ίσως αποτελεί και το κίνητρό του-, προσκλήθηκε έπειτα από υπόδειξη της Ελένης Ράικου ότι της «εκμυστηρεύτηκε» παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο μάρτυρας προχώρησε σε καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να τις συνοδεύει με αποδείξεις, κάνοντας λόγο για πιέσεις που δέχθηκε σχετικά με υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν και που αφορούσαν κυρίως μέσα ενημέρωσης. «Με πίεζε για Αλαφούζο. Μου είπε ''έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο;''. Λέω ''όχι''. ''Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;'' Εμεινα εμβρόντητος. Για Βγενόπουλο μας πίεζε αφόρητα» φέρεται ότι κατέθεσε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε να μην ασκήσει διώξεις για υπόθεση τραπεζίτη.

Πάντως, ο πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, καταθέτοντας -προς απογοήτευση των «γαλάζιων» βουλευτών- ότι «για την υπόθεση είχαμε ενδείξεις. Το λέει και το ΣΔΟΕ. Βρήκαμε πολλά στοιχεία. Είχαμε κάνει και αίτημα δικαστικής συνδρομής».

Εμπάθεια

Ενδεικτικό της εμπάθειάς του είναι ότι δεν δίστασε να αναφερθεί σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της Ελένης Τουλουπάκη, ισχυριζόμενος ότι τον Δεκέμβριο του 2016 είχε πρόβλημα υγείας «και με ενέργεια Παπαγγελόπουλου πήγε σε σουίτα στο Υγεία». Η Ν.Δ., πάντως, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του πρώην εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές» λεπτομέρειες που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου, οι οποίες παραπέμπουν στη λειτουργία ενός «παρακράτους» στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι, στην αρχή της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ξεκαθάρισε ότι τίθεται ηθικό ζήτημα για την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη από την Προανακριτική, μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι είναι δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά σε μήνυσή του για υπόθεση σχετική με τη Novartis. Επόμενος μάρτυρας στην Προανακριτική είναι ο Νίκος Μανίας, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει η Ελένη Τουλουπάκη.

Τα πρόδηλα ψέματά του για τη δημοκρατία

Να ξαναγράψει την ιστορία με άλλες ημερομηνίες, άλλα γεγονότα και άλλους πρωταγωνιστές προσπάθησε ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, χθες, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, γεγονός που δημιουργεί πλέον πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε μια -ανύπαρκτη- επιστολή που, σύμφωνα με το σενάριο που αφηγήθηκε, έστειλε ο εκδότης της «δημοκρατίας» Ιωάννης Φιλιππάκης, με την οποία ενημέρωνε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το 2015, ότι πίσω από τη «λίστα Λαγκάρντ» βρίσκεται εγκληματική οργάνωση με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, και τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε, μάλιστα, πως ο κ. Παπαγγελόπουλος, αντί να διαβιβάσει την επιστολή στον ίδιο, που ερευνούσε την υπόθεση, δηλαδή τη «λίστα Λαγκάρντ», τη διαβίβασε στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο, ο οποίος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη.

Το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Φιλιππάκης όχι μόνο δεν επικοινωνούσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά δεν τον γνώριζε καν είναι μόνο μια απόδειξη ότι δεν έστειλε ποτέ επιστολή που να αφορούσε καταγγελίες για εγκληματική οργάνωση με χρήματα τα οποία κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Απόδειξη

Μία ακόμα απόδειξη είναι το γεγονός πως η έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ» είχε αρχίσει μήνες πριν από την υποτιθέμενη επιστολή, ενώ μάλιστα, τον Αύγουστο του 2015, είχαν κληθεί για κατάθεση και μάρτυρες ως ύποπτοι. Η μεγαλύτερη απόδειξη, όμως, είναι μια άλλη επιστολή, ανώνυμη, που παρουσιάζουμε στη «δημοκρατία» και η οποία στάλθηκε έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία που αναφέρει ο κ. Αθανασίου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2014. Η συγκεκριμένη επιστολή περιέχει πλήθος πληροφοριών για ενέργειες προσώπων που αναφέρονται στη «λίστα Λαγκάρντ», αλλά στάλθηκε στον ίδιο την περίοδο που ήταν οικονομικός εισαγγελέας και όχι στον κ. Παπαγγελόπουλο. Βρέθηκε στα χέρια μας καθώς συμπεριλαμβανόταν στη δικογραφία υπόθεσης της «δημοκρατίας», η οποία εκδικάστηκε στη Βρετανία.

Την έστειλαν, δηλαδή, προς ενημέρωση οι δικηγόροι του αντιδίκου. Σε αυτήν αναφέρονται, έναν χρόνο πριν, όσα ο κ. Αθανασίου αποδίδει σε επιστολή του εκδότη της «δημοκρατίας». Και, παρά το γεγονός ότι θα ήταν «τίτλος τιμής» για τον εκδότη της «δημοκρατίας» να έχει ξεκινήσει ο έλεγχος για τη «λίστα Λαγκάρντ» έπειτα από παρέμβασή του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, δημιουργεί πλέον πολλά ερωτήματα το γιατί απέκρυψε ο κ. Αθανασίου τη συγκεκριμένη επιστολή, γιατί απέδωσε σε άλλον μια αντίστοιχη ενέργεια και με τι στόχευση προέβη σε όλες αυτές τις ανακρίβειες και στα ψέματα.

Προσφεύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Οτι θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά του Παναγιώτη Αθανασίου ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να αποκαλύψει «όλα τα κατά παραγγελία ψέματά του και για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος στην ανακοίνωσή του ανέφερε ακόμη πως «οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους» και πως «ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κυρία Ράικου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του. Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μία ολόκληρη εξαετία. Κάποιες καρέκλες έχουν μέλι, κολλάς σε αυτές και άντε να ξεκολλήσεις μετά. Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής».

Keywords
Τυχαία Θέματα