Έκρηξη (κατά 29%) στην τιμή του ρεύματος σε ένα 24ωρο

Η κρίση στην Ουκρανία τροφοδοτεί νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, γονατίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Καλπάζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, προκαλώντας νέο ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές. Τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη εξαιρετικά φουσκωμένους λογαριασμούς, η κρίση στην Ουκρανία τροφοδοτεί νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, εκτοξεύοντας το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε χθες στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με προχθές,

με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το 53,7% της ζήτησης καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%).

Για να κατανοήσει κάποιος την εκρηκτικά ανοδική πορεία των τιμών αρκεί να αναλογιστεί πως, από την προηγούμενη Δευτέρα, το χονδρεμπορικό κόστος παρουσιάζει αθροιστικά αύξηση άνω του 65%. Οι τιμές αυτές προεξοφλούν ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να παίρνουν «φωτιά» και στους επόμενους μήνες, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δημιουργώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που προορίζονται για τις επιδοτήσεις.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να συγκαταλέγεται μάλιστα στα φθηνότερα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη, μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Ελβετία (388,05) και η Σερβία (385,89). Εκρηκτικά ανοδική είναι και η πορεία της τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου: Χθες το πρωί έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, κοντά στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, για να κλείσει τελικά στα 182,8 ευρώ/μεγαβατώρα.

Δίχως τέλος είναι και το «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού να ανέρχεται στα 113,01 δολ./βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τη στιγμή που οι Ελληνες καταναλωτές ενέργειας προσπαθούσαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων, μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν ακόμα υψηλότερες τιμές, που έρχονται ως συνέπεια της ουκρανικής κρίσης.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα: πρώτον, στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και, δεύτερον, στην άσκηση πίεσης προς τις ευρωπαϊκές Αρχές, προκειμένου να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες πολιτικές που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές της Ε.Ε. να αντέξουν στην πίεση των ανατιμήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα και εκτίναξη πληθωρισμού

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας φέρνει και νέες ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πληθωρισμό 7%, κάτι που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο δεν έχει υπολογιστεί η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνεται ακριβότερο καθημερινά το καλάθι της νοικοκυράς.

Τον Ιανουάριο οι καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα τα τρόφιμα, με τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι να είναι αυξημένες κατά 17,6%, στο ελαιόλαδο 15,4%, στα νωπά λαχανικά κατά 14,4% και στις πατάτες κατά 12,3%. Σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg Economics, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι για ένα χρονικό διάστημα θα αύξανε τον πληθωρισμό κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στην Ευρώπη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, φέροντας επιπλέον ανατιμήσεις σε καύσιμα, λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και σε βασικά είδη διατροφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα